Підприємці на мітингу біля МВС вимагали покарати правоохоронців, причетних до рейдерства 'Еконії'

Акція відбулась під стінами МВС, а також в Одесі та Харкові. Серед учасників: бізнес-об’єднання «CEO club», Антирейдерський Союз підприємців України, Платформа національних інвесторів «Бізнес 100», ГО «Бізнес Варта», ГО «Ділові українські жінки», колективи компаній, що потерпають від рейдерства та незаконних дій правоохоронців - «Еконія», FGK FinancialGroup, Zarina, агропідприємство СВК «Новоселицький» та інші.

«Лише за останні тижні три наші підприємства (включно з «Еконією»-ред.) піддалися незаконним маскам-шоу з боку правоохоронних органів, і зараз такий тиск системно чиниться на весь бізнес в Україні, тобто поліція діє як бандити і знищує бізнес», - зазначив на мітингу президент «CEO club» – Сергій Гайдайчук. Він провів паралель з подіями 2013 року, напередодні Революції Гідності, коли відбувалось беззаконня і рейдерство.

Резолюцію акції протесту зачитала власниця компанії «Еконія» Ірина Варагаш. Документ адресовано Президенту України, Генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ. У резолюції вимагається: «Припинити практику використання працівників Національної поліції для тиску на український бізнес». Протестуючі вимагають провести службові розслідування та притягнути до відповідальності  співробітників поліції, причетних «до серії обшуків в компаніях та виконують замовлення рейдерських груп. Одіозну слідчу ГСУ НП МВС України -  Чередник Ільміру Анварівну (слідча веде дві кримінальні справи щодо «Еконії») – звільнити з лав Національної поліції та притягнути до кримінальної відповідальності».

Відео дня
Підприємці на мітингу біля МВС вимагали покарати правоохоронців, причетних до рейдерства 'Еконії'

Підприємці вимагають закріпити законодавчо норму про відшкодування шкоди,  спричиненої незаконним обшуком, а компенсацію витрат стягувати з осіб, дії яких призвели до цього (слідчий, прокурор, слідчий суддя). Також вони вимагають провести круглий стіл за участі Президента України, Верховної Ради, Генерального прокурора та керівництва МВС для внесення законодавчих змін, які унеможливлять використання правоохоронців у знищенні бізнесу.

Мітингуючі розбили кувалдами пляшки дитячої води «Малятко», символічно демонструючи, що виламуючи кувалдами двері національного виробника,  Національна поліція діє протизаконно, знищує український продукт, а рейдерство за допомогою силовиків знищує середній бізнес в цілому.

Підприємці на мітингу біля МВС вимагали покарати правоохоронців, причетних до рейдерства 'Еконії'

Як відомо, чергова спроба рейдерства та тиску на компанію «Еконія» (виробник дитячого харчування та води «Малятко») розпочалась 9 липня з обшуків. До офісу компанії поліція увірвалася силою, вибивши вхідні двері, попри те, що представники компанії намагалися мирно пустити поліцейських. Це третя спроба захопити компанію. Перші дві здійснювались за допомогою маски-шоу та фальсифікації даних про право власності на майновий комплекс «Еконії», проти рейдерів відкрили кримінальні провадження, але поліція їх намагається закрити. Остання спроба рейдерства відбувається за допомогою сфальсифікованої кримінальної справи. У ній справі представники «Еконії» не мають ніякого юридичного статусу, до матеріалів провадження їх не допускають. Поліція офіційно не висунула звинувачень по справі, але публічно вже бездоказово звинуватила власницю компанії. (Як відомо, сімейний бізнес з виробництва води та дитячого харчування «Малятко» був заснований Іриною Варагаш та її чоловіком у 1996 році, відтоді компанія стала одним з лідерів ринку, постачає продукцію до  Євросоюзу, Білорусі, Молдови, Саудівської Аравії тощо). «Еконія» у зв’язку із останнім обшуком отримала збитки щонайменше на 1,4 млн грн.

Учасники мітингу готові проводити такі акції щочетверга по всій Україні і залучати підприємства, які потерпають від дій правоохоронців, доки вимоги не будуть виконані.