Офіс генпрокурора вимагає припинити експлуатацію аварійного Херсонського слідчого ізолятора / фото gp.gov.ua

Заступник генерального прокурора Олексій Симоненко здійснив перевірку державної установи «Херсонський слідчий ізолятор» та дільниць слідчого ізолятору в ДУ «Північна виправна колонія № 90» та ДУ «Дар’ївська виправна колонія № 10».

Про це повідомили у прес-службі Офісу генерального прокурора України.

Так, було оглянуто комунально-побутові приміщення та умови тримання в’язнів та з’ясовано, чи є в них скарги на насильство і жорстоке поводження, на стан забезпечення належним харчуванням, надання меддопомоги. Крім того, проведено особистий прийом ув’язнених.

Читайте також"Розходяться, як гарячі пиріжки": міністр юстиції похизувався успішним продажем в'язниці у ЛьвовіУ Херсонському СІЗО виявлено порушення  конституційних прав громадян щодо умов їхнього тримання, незабезпечення санітарних норм житлової площі на одну особу. Крім того, адмінбудівлі та режимний корпус перебувають в аварійному стані.

"Фактично для тримання в’язнів у СІЗО функціонує лише один корпус. Експлуатацію режимних корпусів № 2 та № 3 було припинено ще з 2014 року, оскільки їх визнано аварійними, а ув’язнених переведено до Миколаївського слідчого ізолятора, а також до дільниць слідчого ізолятора при ДУ «Північна виправна колонія № 90» та ДУ «Дар’ївська виправна колонія № 10", - йдеться у повідомленні.

У режимному корпусі №1 наразі тримається 427 осіб при ліміті 277. Тобто перевищення норми становить 150 осіб.

Подальша експлуатація адмінбудівель та режимного корпусу № 1 ізолятора неможливі, що підтверджено у травні 2021 року обстеженням експерта.      

фото gp.gov.ua

За результатами перевірки та задля усунення виявлених порушень, в тому числі можливого припинення експлуатації установи, міністру юстиції України внесено документ реагування.

"Ми маємо припинити порушення прав в’язнів в Херсонському СІЗО, тому мною сьогодні внесено вказівку Міністру юстиції з вимогою негайно вирішити питання щодо припинення використання аварійних приміщень та направлення в'язнів до інших установ попереднього ув’язнення", - зазначив заступник генерального прокурора Олексій Симоненко.

Так, в'язнів можна перевести, зокрема, до дільниць слідчого ізолятора при ДУ «Північна виправна колонія № 90», ДУ «Дар’ївська виправна колонія № 10»,  Миколаївського та Одеського слідчих ізоляторів.