Після війни Україну чекає ренесанс сталевого будівництва  / фото ua.depositphotos.com

Після завершення війни українці, які втратили домівку через російську агресію, потребуватимуть нове житло, і компанія Метінвест готова допомогти. Для цього у компанії створили проекти швидкого будівництва житла зі стальних конструкцій, тож повоєнне відновлення України стане ренесансом сталевого будівництва. Про це розповів генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков у проєкті FAQ talks. 

"Поки йде війна, ми допомагаємо насамперед нашим співробітникам – тим, хто має пошкодження житла, ми допомагаємо його полагодити, ті, хто лишився без житла - надаємо тимчасове, наприклад, у наших профілакторіях. Але після війни нас чекає розбудова країни і відновлення. І я переконаний, що відновлення України стане ренесансом сталевого будівництва: ми зможемо відновити нашу країну, постачаючи сталь, яка потрібна для її відбудови. Одним з етапів такої роботи став запуск проєкту "Сталева мрія" від Метінвесту", - зауважив Риженков. 

Він уточнив: наразі в Україні, через втрату контролю над металургійними підприємствами у Маріуполі, виникла проблема з виробництвом деяких сталевих конструкцій. Однак це можна розглядати також як можливість залучити іноземних партнерів до відбудови України. Наприклад, італійські архітектори розробили будинки, які будують взагалі без використання бетону чи цементу, навіть фундамент повністю зі сталі. 

Відео дня

"Такі багатоповерхівки можна зводити модулями, потім - транспортувати в Україну, збирати вже на наших потужностях і встановлювати там, де потрібно побудувати будинок. Тобто це синхрон: ми маємо поєднати відбудову самої промисловості з відбудовую соціального сектору. Людям треба десь жити. І щойно ми переможемо, нам слід починати будівництво для людей. А паралельно ми будемо відновлювати нашу промисловість", - наголосив Риженков. 

Він нагадав, що наразі з української сталі вже збудовані будівлі, аналогів яким немає у світі, в тому числі - безпечний конфайнмент над ЧАЕС. І ніхто не заважає українському суспільству після перемоги побудувати навіть нову Empire State Building. 

"Коли ми відбудовуватимемо після війни нашу державу, ми матимемо можливість створити багато об'єктів, якими пишатимемося потім багато років. Але натхнення має бути в населення – і у в бізнесменів, які захочуть це зробити", - резюмував Риженков. 

Як відомо, Група Метінвест у Лондоні підписала Ukraine Business Compact 2023 – міжнародний меморандум, який містить принципи довгострокового сталого економічного відновлення України. Хабом, який об’єднав лідерів національної бізнес-спільноти, став Глобальний договір ООН в Україні.