Європарламент відзначив народ України премією Сахарова / фото REUTERS

Європарламент обрав лауреата премії імені Сахарова "За свободу думки" 2022 року. Переможцем став "сміливий народ України в особі президента Володимира Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".

Про це президентка Європарламенту Роберта Метсола оголосила 19 жовтня, запис свого виступу вона опублікувала у Twitter.

Мецола наголосила, що українці героїчно захищають не лише свою землю і своїх людей, але й "ризикують своїм життям заради Європи".

У дописі на своїй сторінці у Twitter Мецола зазначила, що українці відстоюють те, у що вірять.

"Ведуть боротьбу за наші цінності. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують життям заради нас", - написала вона.

Мецола додала, що вітає мужній народ України із присудженням премії, і зауважила, що немає нікого більш гідного цієї премії.

Народ України на чолі із Зеленським отримав премію Сахарова 'За свободу думки' від ЄП

Сайт Європарламенту зазначає, що у номінації відзначили зусилля президента України Володимира Зеленського та окремих осіб – представників ініціатив громадянського суспільства, державних і цивільних інститутів, зокрема Державної служби з надзвичайних ситуацій України. У номінації згадують парамедикиню Юлію Паєвську (Тайра), правозахисницю Олександру Матвійчук (Центр громадянських свобод), рух громадянського спротиву "Жовта стрічка" та мера окупованого Мелітополя Івана Федорова.

Двоє із цього списку – Паєвська та Федоров – були у полоні окупантів.

Нагорода передбачає грошовий приз у розмірі 50 000 євро (49 100 доларів США), який буде надано представникам громадянського суспільства. Вручення премії відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський подякував Європейському парламенту та його очільниці Роберті Мецолі за присудження українському народові премії імені Сахарова.

"Щиро вдячний Європарламенту та Роберті Мецолі за присудження українському народові премії імені Сахарова. Свою вірність цінностям свободи й демократії українці щодня доводять на полі бою проти держави-терориста - РФ. І на цьому шляху для України дуже важлива підтримка народів Європейського Союзу", - написав він на своїй сторінці у Twitter.

Премія Сахарова - що варто знати

Як повідомляв УНІАН, Європарламент з 1988 року присуджує премію ім. Сахарова особам та організаціям, які захищають права людини та засадничі свободи.

У 2018 році цю премію отримав незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов, у 2020 - представники білоруської демократичної опозиції, а у 2021 - критик Кремля Олексій Навальний.

У вересні 2022 року найбільша політична група Європарламенту "Європейська народна партія" запропонувала присудити мужньому українському народу і президенту України Володимиру Зеленському премію імені Сахарова "За свободу думки".

Вас також можуть зацікавити новини: