Кількість вакансій для ІТ-спеціалістів в Україні з початку війни скоротилася майже у 5 разів / фото ua.depositphotos.com

Кількість вакансій для ІТ-спеціалістів в Україні зараз у 4,8 разів менша, аніж була до початку повномасштабної війни РФ проти України.

Про це йдеться в дослідженні кадрового порталу grc.ua.

"Станом на червень пропозиції роботи для ІТ-спеціалістів складають 12,5% від усіх актуальних на сайті grc.ua. У відсотковому значенні це майже стільки, як було наприкінці 2021 року та навіть трохи більше, аніж у січні 2022 року. Проте, не зважаючи на високу частку вакансій ІТ-сфери у загальній структурі у відсотках, їх чисельність у натуральному значенні знизилася внаслідок кризи. Кількість вакансій для ІТ-спеціалістів у 4,8 разів менша, аніж була до війни", - сказано в дослідженні.

Відео дня

Зазначається, що найбільше падіння кількості вакансій в ІТ-сфері на сайті grc.ua відбулося в квітні (у 6,6 разів менше, аніж у січні 2022 року), з травня прослідковується позитивна динаміка повільними темпами. Натомість активність пошукачів зросла.

"Причин декілька. По-перше, слід враховувати те, що ІТ-спеціалісти працюють не лише у профільних компаніях. ІТ-фахівці, які працювали на підприємствах інших секторів економіки, часто теж потрапляли під скорочення персоналу та зниження заробітних плат. По-друге, продуктові ІТ-компанії, які працювали на внутрішній український ринок, втратили з початком війни проекти через фінансову неспроможність компаній продовжувати розробку та впровадження", - повідомили аналітики кадрового порталу.

Крім цього, ІТ-компанії, які працювали із зовнішніми ринками, стикалися з недовірою та сумнівами іноземних замовників у тому, що українські ІТ-спеціалісти можуть дотримуватися дедлайнів та стандартів якості в умовах обстрілів та роботи з бомбосховищ.

Аналітики зазначають, що найбільше пропозицій роботи на ІТ-фахівців відкрито у Києві. Вакансії столичних ІТ-компаній складають половину (52%) від опублікованих у червні пропозицій роботи сфери інформаційних технологій. Львівський ІТ-кластер цього місяця шукає набагато менше фахівців, аніж у столиці. Вакансії для ІТ-фахівців у цьому регіоні складають лише 12% від усіх відкритих у сфері.

Як повідомляв УНІАН, конкуренція серед претендентів на вакансії нині на українському ринку праці у п’ять разів вища, ніж до війни.

Вас також можуть зацікавити новини: