Нині підходить до завершення піврічна сесія Верховної Ради. Вона була складною, як, власне, і ситуація в Україні: економічна криза, наслідки пандемії, скрутний опалювальний сезон, військова загроза від Росії. Українці на собі відчули, якими складними були перші півроку. Однак, на жаль, найближчим часом полегшення не буде. Навпаки, справжні труднощі почнуться восени.

Та спершу варто розповісти про хороше: попри обставини, Верховній Раді все ж вдалося ухвалити чимало важливих рішень. Так, ми ухвалили законопроєкти про збільшення розміру держдопомоги для тяжкохворих дітей, про підвищення пенсій для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, про допомогу з часткового безробіття. Також був ухвалений закон про допомогу молоді у вирішенні питань житла, здоров’я, майбутньої професії та працевлаштування. Важливими є законопроєкти щодо перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя. Їхня реалізація допоможе розпочати відновлення довіри людей до судової системи.

Парламент також ухвалив низку законопроєктів, ініційованих депутатами нашої групи. Зокрема, щодо надання допомоги сім’ям із дітьми, а також закон, який дозволяє мешканцям тимчасово окупованих територій отримувати український паспорт у будь-якому підрозділі міграційної служби.

Відео дня

Наступна сесія Верховної Ради розпочнеться у вересні. Прогнозую, що останні чотири місяця 2021 року будуть складними для України. Саме в цей час актуалізуються багато викликів, із якими можна впоратися, лише об’єднавши зусилля.

Виклик № 1це зростання тарифів і примусове стягнення боргів. Цієї осені тарифи на тепло та гарячу воду можуть зрости на 30–40%. Проте можу вас запевнити, що проблема високої ціни на газ є штучною. Постачальники газу отримуватимуть надприбутки, у той час як люди вимушені входити в новий опалювальний сезон із боргами за минулий. На сьогодні українці заборгували за комуналку майже 80 млрд грн! Та, щоб розібратися з цим, уряд вибрав хибний шлях: арештовувати банківські рахунки людей і списувати заборговані кошти.

На мою думку, погашати борги, безперечно, потрібно. Без цього неможлива нормальна робота місцевих бюджетів. Ті, хто має стабільний дохід вище середньої зарплати, повинні сплатити борги. Але примусово стягувати гроші з пенсіонерів і малозабезпечених — неприпустимо!

Виклик № 2це зростання цін на продукти і можливий дефіцит продовольства. За прогнозами експертів, восени деякі соціально важливі продукти подорожчають ще на 30–40%. Це в той час, як мінімальна зарплата на сьогодні складає 6 тис. грн, а мінімальна пенсія — лише 1769 грн. Бездіяльність уряду призвела до того, що вже восени в Україні може виникнути дефіцит продовольства, і ми будемо вимушені закуповувати агросировину в Європі за набагато вищими цінами.

Виклик № 3це зростання безробіття і збільшення трудової міграції. За останній рік 2 млн українців втратили роботу. Не дочекавшись допомоги від держави, підприємці були вимушені скорочувати виробництво, звільняти працівників або ж переходити "в тінь". Нинішня ситуація в державі збільшила рівень трудової міграції: майже 3 млн українців сьогодні працюють за кордоном. Який може бути розвиток економіки, якщо в країні такий відтік висококваліфікованих кадрів?

Насправді очікується ще чимало викликів у зв’язку з непередбачуваними обставинами.

Наприклад, незрозуміло, чи зможе уряд восени все-таки підвищити пенсії. Немає також жодних гарантій, що країна отримає кредит від МВФ. А від цього залежатиме стабільність економіки та виконання бюджету. Не можна виключати й чергову хвилю пандемії та новий локдаун…

Усі ці фактори загрожують країні серйозним загостренням соціального напруження. Втративши останню надію, люди можуть вийти на вуличні протести восени.

Що робити? По-перше, необхідно вирішити проблему зростання тарифів. "Нафтогаз" відверто маніпулює оптовою ціною, адже собівартість видобутку українського газу не перевищує 4 тис. грн. Питання: чому тоді він коштує 13 тисяч? Необхідно невідкладно змінити методологію розрахунку оптової ціни. За оцінками експертів, це знизить вартість газу до 60%.

Паралельно потрібно вирішувати проблему заборгованості населення за комунальні послуги. Держава має розширити доступ людей до субсидій та не допустити зростання тарифів восени. А дію наказу Мін’юсту в частині, яка стосується примусового списання коштів пенсіонерів та малозабезпечених, — невідкладно призупинити.

По-друге, уряд та Нацбанк повинні вирішити питання контролю за цінами й не допустити дефіциту продовольства. Влада має терміново приборкати інфляцію, яка неабияк прискорює зубожіння українців та порушує стабільність в економіці.

По-третє, уряд повинен запустити економіку, щоб збільшити надходження до держбюджету і скоротити безробіття. Для цього необхідно розробити програму відродження національної промисловості. Влада має забезпечити умови для бізнесу, інвесторів, і тоді зрушиться з мертвої точки проблема створення нових робочих місць.

Усі три питання — надскладні. Щоб їх вирішити, потрібний широкий політичний консенсус: спільні зусилля парламенту, уряду і президента. Якщо цього не буде, Україна восени може зануритися в чергову кризу, на вихід із якої знадобляться роки — цінні роки життя українців.