Що принесе жовтень українцям / фото УНІАН

Жовтень принесе чимало змін у життя українців. Так, у другий місяць осені відбудуться вибори, перехід на зимовий час, стартує призов до армії та виведення з обігу деяких монет. 

УНІАН розбирався у тому, що зміниться у нашому житті в жовтні.

Зміни для українських водіїв

З 1-го жовтня в Україні починає діяти важливе правило для водіїв: вони мають дотримуватися правил їзди з увімкненими фарами або запаленими ходовими вогнями поза населеними пунктами.

Відео дня

Ця вимога є обов'язковою для виконання в будь-який час доби. Дотримуватися її потрібно автомобілістам з жовтня по травень.

З 1 жовтня набуває чинності нова вимога до українських водіїв / фото tsn.ua

З обігу в Україні вилучають старі банкноти та монети по 25 копійок

Відсьогодні, 1 жовтня, в Україні не приймають монети номіналом 25 копійок і банкноти 1992 року випуску. Однак обміняти їх можна буде протягом ще трьох років у будь-якому відділенні банку.

Крім того, з 1 жовтня НБУ буде активніше міняти банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монети номіналом в 1 гривню старого зразка (золотавого кольору). Їх замінять на нові "сріблясті" гривні. Але міняти їх не треба. Їх просто не видаватимуть у банках після того, як вони туди потрапили.

Які монети та банкноти виведуть з обігу? / фото НБУ

Осінній призов до армії

1 жовтня в Україні стартував осінній призов, до армії планують призвати понад 13,5 тис. осіб.

Так, призову підлягають 13 тис. 570 осіб, з яких 7,5 тис. служитимуть у Збройних силах, 600 - у Держспецтрансслужбі, 4 тис. 970 - у Нацгвардії та 500 - у Держприкордонслужбі.

У Кабміні нагадали, що призов громадян віком 18-19 років проводять за їхнім бажанням — за письмовою заявою.

Починається осінній призов до армії / фото УНІАН

Додатковий вихідний у жовтні

У жовтні традиційно відзначатимуть День захисника України. Днем вшанування захисників є одна й та ж сама дата – 14 жовтня. Починаючи з дня започаткування у 2015 році, це свято відзначається на державному рівні, а отже – є офіційним вихідним.

Таким чином, на День захисника України, який цього року припадає на середу, українці відпочиватимуть один день посеред тижня.

Вихідні у жовтні / фото 24 каналу

Опалювальний сезон

У жовтні починається опалювальний сезон, батареї мають увімкнути в середині місяця. Та це залежить від погодних умов та рішень місцевої влади.  Спочатку тепло подають у школи, дитсадочки та лікарні.

У будинках опалення вмикають тоді, коли упродовж трьох днів температура на вулиці нижча за +8 градусів. 

Опалення мають увімкнути в середині місяця / фото УНІАН

Перехід на зимовий час

У 2020 році перехід на зимовий час відбудеться у ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня. Цієї ночі о 4:00 українці перемістять стрілки годинників на одну годину назад. Тож, завдяки цьому можна буде довше поспати.

Слід також зауважити, що на 25 жовтня в Україні заплановані місцеві вибори, тому варто уважно стежити за часом. Хоча більшість сучасних гаджетів запрограмовані на автоматичне переведення годинників.

Годинники переведуть 25 жовтня / фото УНІАН

Місцеві вибори в Україні

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Цього дня обиратимуть міських, сільських і селищних голів та депутатів різних рівнів.