Шумкова засудили до 4 років колонії / фото replyua.net

СБУ тисне на родину кремлівського політв'язня Олександра Шумкова.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила громадська діячка Наталя Вотеічкіна.

"СБУ, а саме Департамент з боротьби з корупцією та організованною злочинністю, відкрив карну справу, де фігурує тітка бранця кремля - Людмила Шумкова", - повідомила Вотеічкіна.

Відео дня

Читайте такожУ Росії хотіли змусити незаконно засудженого Шумкова виступити секретним свідком у справі іншого українця (лист)

За її словами, Людмила Шумкова працює юристом у Херсонському обласному лабораторному центрі МОЗ України та "на добровільно-примусових засадах" очолює тендерний комітет і готує документи на тендер. 

"Почалося ще взимку - СБУ звернулося до Державної аудиторскої служби України (ДАСУ) про перевірку  тендерів Лабораторного центру з отримання послуг електропостачання та опалення. Враховуючи колізії в законодавсті (нагадаю, що ХОЕК надавач універсальних послуг і монополіст) ДАСУ написало у висновку щодо усунення зауважень - провести торги. Але Лабораторний центр не погодився, подав в суд і виграв суд першої інстанції", - розказала Вотеічкіна.

Активістка додала, що з початком епідемії COVID-19 СБУ почало цікавитись, чому Херсонський Лабцентр закупив, на їх думку, неефективні тести.

"По-перше, хто проводив експертизу, щоб говорити про ефективність. По-друге, Лабораторні центри з інших областей закупали тести там же - питання тільки до херсонського, де юрист Шумкова була призначена уповноваженою з закупівель. Але  уповноважений  ставить свій підпис на  документації, яку готує. Але не перевіряє якість тестів", - пояснила громадська діячка.

На її думку, СБУ не хоче повернення в Україну Олександра Шумкова.

"Саша мав необережність в свій час співпрацювати з контррозвідкою СБУ і військовою прокуратурою. З самих патріотичних сподівань. Але всі його напрацювання або складалися в стіл, або... Ну, хтось дуже добре заробляв на корисній інформації. Контрабанда зброї, дахування наркотрафіку, афери з квартирами. Це неповний перелік злочинів, які вчиняють ті, хто повинен дбати про безпеку держави", - розповіла Вотеічкіна. Вона вважає що правоохоронці "намагаються відкритою справою, де в них немає жодного законного зиску, тиснути на Людмилу Шумкову, яка всі три роки активно намагається витягнути племінника".

"Я не знаю, в якості кого по відкритій справі проходить Людмила Шумкова. Але знаю,  що адреса, де Людмила проживає зі своєю сестрою і батьками, і куди повинен повернутися Саша, в матеріалах справи є. Отже, контора планує обшук?" - задалась питанням Вотеічкіна.

Також активістка додала, що не почувається у безпеці. 

"В будь-якому випадку, якщо щось трапиться з Людмилою Шумковою чи з її сім'єю, якщо щось трапиться зі мною та моєю сім'єю - всю вину цілком покладаю на Службу безпеки України", - резюмувала Наталя Вотеічкіна.

Читайте такожРідні українського політв'язня Шумкова підозрюють, що у тюремній лікарні йому незаконно робили ін'єкції психотропів

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року Шумков був незаконно заарештований судом в Брянській області РФ на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі.

У «Правом секторі» в серпні 2017 року повідомили, що зниклого в Херсоні військовослужбовця Чорнобаївської військової частини № 4067 Шумкова викрали спецслужби РФ на адмінкордоні між Херсоном і тимчасово окупованих Кримом.

На початку вересня справу було перекваліфіковано. Згідно фабулі справи, Шумков «довгий час» був охоронцем лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша.

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ («Участь у діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством в забороненому в Росії «Правому секторі».

Шумков утримується у виправній колонії №4 у місті Торжок Тверської області РФ.