Швейцарські ЗМІ назвали Покровськ новою вугільною столицею України

Журналісти однієї з найбільших швейцарських німецькомовних газет Neue Zürcher Zeitung побували в Покровську. Вони з’ясували: попри близькість до лінії зіткнення, з січня по листопад 2023 року працівники видобули понад 5 млн тонн коксівного вугілля. А після 2014 року та окупації Росією частини Донбасу, місто перетворилося на нову шахтарську столицю України. 

"Більшість шахт, що залишилися в Україні, видобувають вугілля для опалення. Це навряд чи прибуткова справа, але вона стала життєво важливою минулої зими під час російських атак на енергетичну інфраструктуру. Шахтоуправління "Покровське" видобуває коксівне вугілля. Це паливо переважно використовується для виробництва сталі, тож має важливе значення для оборонної промисловості", - пишуть журналісти. 

Підприємство належить компанії Метінвест Ріната Ахметова, яка до війни створила ланцюжок створення сталі: вугілля із Покровська та кокс із сусіднього прифронтового міста Авдіївки постачалися на величезні металургійні комбінати в Маріуполі. 

Відео дня

"Зараз цей ланцюг зруйновано: "Азовсталь" у Маріуполі лежить у руїнах, а довкола коксохімічного заводу в Авдіївці зайняли позиції українські захисники. Шахтоуправління "Покровське" працює на знижених потужностях через війну та неможливість експортувати продукцію традиційними маршрутами. Видобуток і транспортування вугілля в таких умовах є величезним викликом. Проте з січня по листопад 2023 року працівники видобули понад 5 млн тонн коксівного вугілля. Частина продукції іде на українські металургійні комбінати, решта — до країн Східної Європи", - вказує видання.