Ілюстрація REUTERS

Перевагами нового гірничо-металургійного університету в Маріуполі, інвестором якого стала група «Метінвест», є сучасні програми навчання, високотехнологічна лабораторна база, а також симбіоз теорії та практики.

Про це розповів генеральний директор «Метінвесту» Юрій Риженков.

За його словами, студентів нового вишу навчатимуть найкращі викладачі України.

Відео дня

«У нас буде один з кращих викладацьких складів в Україні. На сьогодні у нас вже працюють 18 кандидатів в доктори, 11 докторів наук, які працюють над програмами освіти. Які саме фокусуються на тому, що сьогодні важливо в промисловості, що сьогодні важливо в автоматизації, що сьогодні важливо, зокрема, і в таких сферах, як охорона праці, як екологія. Це перше, що буде його, я сподіваюся, вирізняти вигідно від інших вишів у нашій країні», – зазначив Риженков.

При цьому він звернув увагу на новий для системи української вищої освіти підхід до організації навчання:

«ВНЗ буде прив'язаний до промислової компанії, яка готова всі напрацювання застосовувати на практиці, тут же, у себе на підприємстві... Більше того, ми плануємо робити дуальну освіту, коли на третьому курсі вже студенти зможуть половину часу вчитися в університеті, половину часу працювати на підприємстві. І до того часу, коли вони будуть виходити вже бакалаврами, вони вже будуть готовими фахівцями, яким не потрібно буде проходити шлях молодого фахівця на підприємстві, вони можуть відразу йти вже на інженерні посади».

Гендиректор «Метінвесту» також додав, що особливою гордістю нового університету стане сучасна лабораторна база, яку створюватимуть такі світові корпорації як Siemens, Schneider Electric, Honeywell та Microsoft.

«У перспективі взагалі університет повинен стати основою для науково-дослідного центру, який би був готовий нові розробки здійснювати в промисловій автоматизації та взагалі в промисловості... ІТ-архітектуру самого університету і всіх освітніх програм розробляє компанія Microsoft. Це для них такий теж досить цікавий проект, і вони всі свої нові технології у сфері навчання, у сфері освіти мають намір застосувати в нашому університеті. Це наш спільний з ними проект, я думаю, це теж дасть певний імпульс якості викладання та онлайн-орієнтованості, якщо можна так висловитися, в сучасності цього університету», – підкреслив Риженков.

Він пояснив, що місце розташування нового навчального закладу було обрано не випадково:

«Ми обрали Маріуполь, місто металургів на сьогодні. Нам здається, що це теж дасть свій поштовх, в тому числі й до розвитку Маріуполя, як освітнього центру, як наукового центру, а не тільки, як центру металургії».

Юрій Риженков вважає, що створення технічного університету нового покоління дасть позитивний поштовх для розвитку всієї гірничо-металургійної промисловості.

«Сьогодні в індустрії нам не потрібні просто інженери, нам потрібні люди, які розуміють, як управляти складними автоматизованими системами промисловості. Тобто нам потрібні не металурги, нам потрібні не гірники – нам потрібні ІТшники з дуже хорошим знанням металургії, з дуже хорошим знанням гірської справи. Це саме те, що буде пропонувати наш університет спільно зі світовими лідерами в напрямку автоматизації», – резюмував він.