Цей будинок не перебував на державному обліку / фото facebook.com/AmiDPerov

У Міністерстві культури та інформаційної політики пояснили ситуацію навколо знакового будинку на вулиці Володимирській, 20/21 (вул. Софійська, 20/21, ріг вулиць Софійської, 20 та Володимирської, 21) в Києві та надання йому охоронного статусу.

"На сьогодні до МКІП подання про розгляд питання занесення будинку до Державного реєстру нерухомих пам'яток України не надходило, але Міністерство готове оперативно розглянути це питання у разі отримання необхідного пакету документів від Київської міської військової адміністрації", - заявили у відомстві.

Як інформують у МКІП, згідно з визначеною законодавством процедурою, КМВА має внести цей будинок до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва, потім готує та направляє міністерству пакет документів, зокрема облікову документацію. Потім все це має розглянути Експертна комісія з питань обліку об'єктів культурної спадщини МКІП. У разі позитивного рішення комісії, МКІП приймає рішення про занесення об'єкта культурної спадщини до Реєстру за категорією місцевого значення.

Зауважується, що цей будинок не перебував на державному обліку та не був внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За даними МКІП, наказом Мінкульту в 2011 році житловий будинок визнано таким, що не підлягає занесенню до Реєстру через невідповідність критеріям, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 №1760 "Про затвердження Порядку визначення категорій пам’яток для занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України".

Також звертається увага, що згідно з діючим наразі Генеральним планом Києва на період до 2020 року та відповідно до науково-проектної документації, затвердженої наказом МКІП, земельна ділянка за цією адресою розташовується в Центральному історичному ареалі міста, на території пам'ятки археології національного значення "Культурний шар "Города Ярослава" ХІ-ХІІІ ст.", у буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра", в межах архітектурної, археологічної охоронних зон, а також на території пам’ятки містобудування місцевого значення "Вулиця Володимирська та вулиця Терещенківська".

"То ж початку проведення будь-яких земляних робіт передують обов'язкові археологічні дослідження. Це визначено Законом України "Про охорону культурної спадщини", - попереджають у міністерстві.

Крім того, наголошують у МКІП, що роботам в буферній зоні об'єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО передує інформування Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а рекомендації організації є обов'язковими.

Будинок на розі вулиць Володимирської і Софійської у Києві

Цього місяця активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу "Цегла" Дмитро Перов на своїй Facebook-сторінці повідомив, що двоповерховий історичний будинок на вул. Софійській, з балкону якого виголошував свою промову про незалежність України Михайло Грушевський, планують знести заради будівництва нового офісного центру.

Він підкреслив, що будинок знаходиться в буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО - комплексу пам'яток національного значення "Софія Київська".

За словами Перова, у 2011 році Міністерство культури та інформаційної політики України вилучило цей об'єкт з Переліку пам'яток міста Києва, але водночас зауважив, щоб врятувати будинок від знесення його достатньо внести до Переліку пам'яток міста Києва наказом Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

На це мер Києва Віталій Кличко заявив, що КМДА здійснює нагляд за обʼєктом і готує документи щодо надання йому охоронного статусу.

Вас також можуть зацікавити новини: