Скріншот: Google Maps

Жителі столичного мікрорайону Жуляни заявляють, що готові до відкритого протистояння з ТОВ «Будівельна Компанія-Парк», яка почала, за словами мешканців, незаконне будівництво чергової житлової висотки на вулиці Вишневій, 6-8.

Як йдеться у зверненні мешканців до столичної влади, яке є у розпорядженні УНІАН, на земельній ділянці без будь-якої дозвільної документації почали гнати житлову висотку на 50 квартир.

Місцеві жителі звернулися до влади Києва з вимогою негайно втрутитися в ситуацію, зупинити будівництво і покарати винних. В іншому випадку люди готові своїми силами поставити заслін зведенню нелегального об'єкта.

Відео дня

Люди зібрали документи, що свідчать про незаконність будівельних робіт. Департамент ДАБІ міста Києва офіційно проінформував, що не видавав і не реєстрував дозвільних або декларативних документів на право виконання забудовником підготовчих або будівельних робіт. Своєю чергою, Департамент містобудування та архітектури КМДА підтвердив, що також не видавав ТОВ «Будівельна Компанія-Парк» містобудівних умов і обмежень на забудову земельних ділянок по вул. Вишневої, 6-8, що підтверджується відсутністю відповідних записів у реєстрі.

На цей час Солом'янським відділенням поліції ГУНП в Києві розпочато кримінальне провадження за фактом самоправства, пов'язаного з проведенням будівельних робіт без дозвільних документів.

Місцеві мешканці попереджають про реальну екологічну загрозу будівництва для всього мікрорайону: забудовником не передбачено підключення комплексу до центральних мереж каналізації, що призведе до серйозних наслідків в результаті забруднення поверхневих вод і грунту прилеглих земельних ділянок фекаліями.

Разом з тим, як йдеться у зверненні мешканців, незаконне будівництво порушує права власників прилеглої землі. Багатоповерхівка зводиться на відстані менш одного метра до сусідніх ділянок. При цьому, пляма забудови виключає можливість обладнання паркомісць, зеленої зони, ігрових майданчиків та іншої прибудинкової інфраструктури.

Нарешті, люди свідчать, що за реалізацією проекту не здійснюється авторський та технічний контроль, на будівництві працюють наймані працівники, офіційно непрацевлаштовані забудовником робітники, які живуть прямо на будмайданчику. Висотні роботи виконуються ними без страховки, що в будь-який момент може призвести до нещасних випадків.

На початку липня 2020 року, мер Києва Віталій Кличко закликав представників правоохоронних органів долучитися до роботи з активістами та міською владою для оперативного реагування на звернення киян щодо можливих незаконних будівництв у столиці. «У мерії відбулось засідання комісії з перевірки інформації щодо об'єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс. І переконаний, нам потрібно активізувати роботу комісії з проблем незаконних забудов», - заявив Кличко.

Жителі Жулян у зверненні висловили надію, що київський міський голова не залишить без уваги їх звернення та оперативно уникне чергового прояву містобудівного хаосу в столиці.