Які на сьогодні настрої на окупованому півострові? / фото Крим.Реалії

Ілля - житель Сімферополя, він на власні очі бачив, які місто захоплювали росіяни. За його словами, там одразу з'явилися бігборди з портретами президента РФ Володимира Путіна, його цитатами. 

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", згодом тим, хто не підтримав окупаційну владу, довелося виїхати заради власної безпеки. Ті, хто залишився, перебувають під постійним тиском.

"З'явилася певна тривога у людей, але не через ймовірні бойові дії, а через недовіру один до одного. Після початку війни людей, які чекають на ЗСУ, називають "ждунами", й на них зараз відбувається полювання", - каже Ілля.

Після початку повномасштабної війни росіяни з особливою завзятістю взялися за нав'язування "русского мира". Особливу увагу приділяють школярам. Активізувалися нині й дитячі військово-патріотичні організації. 

За словами жителя Сімферополя, в окупованому Криму спостерігається певне бойкотування російської пропаганди, проте воно не настільки масове, як хотілось би.  Росія намагається змінити демографію півострова, заселяючи його російськими військовими з їхніми родинами. 

Як розповідає Ілля, найбільш непроста ситуація з тими в Криму, хто досяг 16-річного віку під час окупації, їм примусово вручали паспорти РФ, іншого вибору не було. 

Молоді люди, які отримали російський паспорт в окупації, наразі змушені доводити свою українську національність і місяцями чекати на тимчасові документи для в'їзду в Україну.

Окупація Криму Росією

Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" з його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.

Такоє у Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій проти РФ.

Раніше американський генерал Бен Годжес заявляв, що у разі, якщо українська армія отримає від країн-партнерів необхідну зброю, Крим можна буде звільнити від окупантів до кінця літа.

Вас також можуть зацікавити новини: