Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочин / фото УНІАН

Захист однієї з обвинувачених у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь заявив відвід головуючій у колегії суддів судді Оксані Голуб.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне клопотання адвокати подали на підготовчому засіданні Шевченківського райсуду Києва у справі про вбивство Шеремета.

Читайте такожУ Києві розпочалося підготовче судове засідання у справі про вбивство Шеремета (відео)

Відео дня

Перед цим колегія суддів не задовольнила клопотання захисників іншого обвинуваченого Андрія Антоненка про те, щоб йому дозволили сісти поруч зі своїми адвокатами. Антоненко перебуває у скляному боксі для підсудних.

Після того прокурор подав суду клопотання про подовження строку тримання Антоненка під вартою.

Проти цього заперечили захисники Антоненка, вони зазначили, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Антоненка останній раз був подовжений до 14 вересня у межах досудового слідства. Однак, оскільки досудове слідство вже завершено, і справа була передана для розгляду по суті, то ухвали слідчого судді втрачають силу. Тому Антоненка мали відпустити з-під варти ще 19 серпня.

Також його захисники подали зустрічне клопотання – про звільнення Антоненка з-під варти і про те, щоб йому не обирати жодного запобіжного заходу, або ж дозволили взяти його на поруки людьми, які прийшли до суду і готові поручитися за Антоненка.

Крім того, захисники вкотре навели докази непричетності Антоненка до вбивства Шеремета, зокрема зазначили, що Антоненко на 10 см вищий, ніж чоловік на відео з камер спостереження. Також, за словами адвокатів, вибуховий пристрій, який знайшли при обшуку вдома в Антоненка, насправді є муляжем.

Після цього слово взяв адвокат Дугарь, який заявив відвід головуючій у справі судді Голуб, наголосивши, що вона є упередженою до сторони захисту.

Окрім того, за словами адвоката, вона не з’ясувала, чому в залі суду немає потерпілих і чи хочуть вони висловити свої позицію на підготовчому засіданні, а також не запитала в інших учасників процесу, чи можливий розгляд справи без потерпілих.

Після цього у засіданні суду було оголошено перерву для розгляду клопотання про відвід головуючої судді Голуб.

Вбивство Шеремета: що відомо

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко – «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 18 серпня обвинувальний акт вручили Кузьменко та Антоненку, а Дугарь та її адвокати відмовилися його отримувати.