Фото facebook.com/Давиденко Людмила

Людмила Давиденко, яка була дружиною знайденого минулого року застреленим нардепа Валерія Давиденка, написала листа президенту Володимиру Зеленському, секретарю РНБО Олексію Данилову та міністру агрополітики Роману Лещенку. У листі, фото якого вона опублікувала у своєму Facebook, вдова політика стверджує, що менше ніж через місяць після загибелі її чоловіка компанію "Агродом", біля витоків створення якої він стояв, поглинула "Кернел" бізнесмена Андрія Веревського. Про це повідомляє видання "Гордон".

"Поки ми перебували в глибокій скорботі й розгубленості, над бізнесом, створеним моїм чоловіком, чорними воронами почали кружляти охочі "поживитися" одним з найкращих сільськогосподарських підприємств Чернігівської області. Одним з таких "воронів"сміливо і без перебільшення можна назвати компанію "Кернел", що належить бізнесменові Андрію Веревському. Менше місяця минуло з моменту смерті Валерія, і "Кернел" встановила контроль над активами "Агродом". Юристи в галузі корпоративного права вважають, що цей перехід під контроль великого холдингу має всі ознаки недружнього поглинання. Я ж, кажучи своїми словами, можу назвати такі дії рейдерським захопленням", - написала вона.

Давиденко повідомила, що у 2019 році між "Кернел" і "Агродомом" був підписаний договір про забезпечений кредит, що є звичайною практикою в бізнес-середовищі.

Відео дня

"Втім, щойно стало відомо про смерть Валерія, 76% корпоративних прав на "Агродом", якими на 100% володіла Валентина Давиденко, мати загиблого, перейшли до підконтрольних Веревському людям і структурам. У своїх презентаціях компанія одразу включила "Агродом" до переліку своїх активів, але згодом (після оприлюднення інформації в ЗМІ) видалила такі дані. Валентина Давиденко не отримала жодної компенсації за втрачені корпоративні права. Крім того, компанія "Кернел" Андрія Веревського привласнила собі доходи від врожаю 2020 року, посіяного реальним власником, на суму близько $25-32 млн. Водночас у звітності завжди прибуткової компанії "Агродом" вперше в історії з'явилися збитки. Причому борг компанії "дивним" чином збільшився до 1,3 млрд грн. Фактично відбулася "анексія" однієї компанії іншої", - заявила вдова нардепа.

За її словами, зараз йдуть одразу кілька судових процесів з приводу цього поглинання. Давиденко нагадала, що 24 травня на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Земля" міністр агрополітики Роман Лещенко повідомив, що РНБО готує санкції проти порушень у сфері обігу землі.

"Вважаю, що ситуація навколо поглинання "Агродому" пов'язаними з "Кернел" особами і компаніями є яскравим прикладом маніпулятивного, протиправного, несправедливого захоплення. Особливого цинізму ситуації надає те, що все це зробила компанія, яка називає себе лідером українського агросектору, – написала вона. - Звертаюся до вас з проханням розглянути питання про включення Андрія Веревського і належить йому компанії "Кернел" в список осіб і бізнесів, проти яких будуть застосовані санкції Ради нацбезпеки і оборони України у зв'язку з їхньою неправомірною діяльністю на ринку сільськогосподарського виробництва. Всі необхідні документи про цю ситуацію будуть представлені в РНБО".

Нагадується, що 47-річний Валерій Давиденко був обраний до Верховної Ради за 208-м округом (Чернігівська область) як самовисуванець, входив до депутатської групи "Довіра" з грудня 2019 року. Родині Давиденка належить кілька аграрних підприємств у Чернігівській області.

Тіло Давиденка з вогнепальним пораненням голови виявили в його офісі в Києві 23 травня.

Смерть політика розслідується як умисне вбивство.

У депутатській групі "Довіра" вважають, що Давиденко не міг застрелитися і наполягають, що це було вбивство.