REUTERS

Верховна Рада взяла до відома звіт Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування пожежі (вибухів) на складах боєприпасів в Ічні (Чернігівська область), Калинівці (Вінницька область), Балаклії (Харківська область), Сватовому (Луганська область), Кривому Розі (Дніпропетровська область) у період з 2014 по 2018 роки (№ 3384).

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідну постанову з необхідними техніко-юридичними правками проголосували 332 народних депутата із 378 зареєстрованих у сесійній залі.

Постановою передбачено взяти до відома звіт ТСК і з метою подальшого розслідування відомостей щодо фактів пожежі (вибухів) на складах боєприпасів з 2014 по 2018 роки продовжити роботу комісії на 6 місяців.

Відео дня

Читайте такожАрахамія про вибухи на арсеналі біля Балаклії: версія про безпілотник неправдива, це був підрив зсередини

Офісу генерального прокурора рекомендується вжити заходів реагування за фактами, наведеними у попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії.

Звіт ТСК про виконану роботу передбачається заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради до 29 жовтня.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

У звіті сказано, що, беручи до уваги, що арсенал у Балаклії був найпотужнішим у Східній Європі, а в результаті вибухів знищено більше 91% боєприпасів та військового майна, що зберігалось, на загальну суму балансової вартості понад 12 млрд грн, то робота комісії була розпочата саме з розслідування обставин вибухів на 65-му арсеналі ГРАУ ЗСУ 23 березня 2017 року.

Комісія 17 січня 2020 року заслухала інформацію начальника слідчого відділу УСБУ в Харківській області щодо стану розслідування відповідного кримінального провадження. "Згідно з його інформацією, основною версією вибухів, що мали місце на технічній території військової частини А1352, є атака безпілотного літального апарата одного із штабелів зберігання боєприпасів з послідуючим розльотом ракет з цього штабелю по інших сховищах, де розміщувались снаряди та ракети", - заявляють в ТСК.

Однак на засіданні комісії 17 січня було заслухано і директора Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Бокаріуса професора Олександра Клюєва, який із застосуванням фотоматеріалів детально пояснив, що причиною перших вибухів на технічній території 65-го арсеналу ГРАУ ЗСУ у Балаклії був підрив місця відкритого зберігання боєприпасів шляхом вибуху заглиблених в ґрунт вибухових речовин, що достовірно було встановлено експертами ще під час перших виїздів на місце події.

Технічна територія арсеналу після ліквідації пожежі налічувала до 10 воронок, тотожних місцю перших вибухів, що могло свідчити про аналогічний характер укладки вибухових речовин.

Також комісія встановила, що самі матеріали кримінального провадження містять об’єктивні відомості, що свідчать про відсутність в момент вибухів жодних літальних апаратів в районі Балаклії, а також інші факти, які обґрунтовано ставлять під сумнів висновки про застосування безпілотних літальних апаратів для підриву арсеналу.

Читайте такожАрсенал у Балаклії підірвали навмисно і військові могли про це знати - ТСК (фото)

17 січня комісія ухвалила рішення з метою об’єктивного встановлення обставин події звернутись до Офісу генерального прокурора щодо вирішення питання про доручення здійснення досудового розслідування кримінального провадження іншому органу досудового розслідування. Проте це прохання задоволене не було.

ТСК ухвалила рішення про призначення комплексної судової військової, вибухотехнічної та пожежотехнічної експертизи, виконання якої було доручено експертам інституту ім. Бокаріуса.

Відповідно до висновку експертів, вирва на майданчику відкритого зберігання арсеналу № 69 на технічній території 65-го арсеналу утворилася внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії.

"На даний час у комісії є підстави вважати, що підрив найбільшого арсеналу нашої держави, унаслідок якого загинули цивільні особи, знищено боєприпасів та військового майна більш ніж на 12 млрд грн, нанесено значних матеріальних збитків цивільному населенню, міг мати місце через умисні сплановані дії винних осіб, які діяли протягом певного часу в умовах очевидності для військовослужбовців та працівників 65 арсеналу ГРАУ ЗСУ", - йдеться у висновку ТСК.