Богдан Долінце розповів, коли після війни відновлять польоти в Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН

Рішення щодо прийняття перших рейсів може бути прийняте навіть протягом кількох днів після завершення бойових дій, але є кілька умов, розповів авіаційний експерт, член Громадської ради Державної авіаційної служби Богдан Долінце.

В інтерв’ю УНІАН він відзначив, що на сьогодні різні країни по-різному трактують завершення війни: і Україна, і Російська Федерація, і різні держави як на Сході, так і на Заході.

"Проте жоден з тих варіантів, що розглядаються, все ще не дає гарантії, що український повітряний простір буде безпечним, і ризики ракетних ударів зникнуть", -  каже експерт.

Відео дня

За словами Долінце, щоб польоти могли швидко та безпечно відновитися, мають бути юридичні домовленості (підписані, в тому числі, Російською Федерацією) щодо невикористання засобів ураження по об'єктах української цивільної інфраструктури та аеропортах:

"Це створить підстави для зняття заборони на використання українського повітряного простору".

Долінце підкреслив, що друга важлива умова - приведення інфраструктури конкретних аеропортів до стану, що відповідає сертифікаційним вимогам:

"Тобто, там не має бути наслідків уражень, все обладнання має справно працювати".

Рішення щодо прийняття перших рейсів може бути прийняте навіть протягом кількох днів після завершення бойових дій, переконаний експерт.

"Але за умови, що конкретний аеропорт продовжував зберігати свою операційну здатність, має всі необхідні сертифікати та персонал. В іншому випадку аеропортам знадобиться від кількох тижнів до кількох місяців – і це тільки процес донавчання персоналу та його сертифікації", - сказав Долінце.

Якщо аеропорт має якісь інфраструктурні ушкодження - наприклад, пошкоджена злітно-посадкова смуга, термінал або інфраструктура управління повітряним рухом, - на ремонт може піти кілька років", - додав експерт.

Відновлення авіасполучення в Україні

Раніше УНІАН повідомляв, що речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, чому відновлювати авіасполучення в Україні поки небезпечно.

За словами Ігната, під час війни робота цивільної авіації навряд чи можлива. Він також додав, що домовлятися з Росією про припинення обстрілів буде неможливо. Крім того, речник Повітряних сил ЗСУ нагадав про питання страхування літаків та пасажирів, особливо у країні, яка воює.

"Звісно, дуже хочеться, щоб запрацювала авіація, але у нас перекритий повітряний простір над Україною, і думаю, ще не скоро його відкриють", - підсумував він.

Вас також можуть зацікавити новини: