REUTERS

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення постачання Україною води через Північно-Кримський канал в окупований Крим не на порядку денному та не є предметом торгу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на своїй прес-конференції на тему «100 днів уряду».

Читайте такожЗеленського просять перевірити дані про причетність спецслужб до замаху на депутата Київської облради Соболєва

Відео дня

«Стосовно води в Крим. Ви бачите результат, що вода в Крим не подається. Ми розуміємо, що вона фізично не може туди подаватись…Інша справа, що не завжди РФ, яка сьогодні є окупантом Криму, виконує свої зобов’язання перед тими людьми, які там живуть, що прописані в міжнародній конвенції, які має виконувати окупант», - заявив він.

«Ці питання нас турбують та хвилюють, але відновлення постачання через кримський канал сьогодні на порядку денному не стоїть та не є предметом торгу», - додав Шмигаль.

Довідка УНІАН. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне річище Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. При цьому екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.