REUTERS

Сьогодні Велика палата Конституційного Суду України у формі усного провадження розгляне справу за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року.

Як повідомили у прес-службі КСУ, пленарне засідання розпочнеться о 10:00.

Читайте такожВ Україні сьогодні відбудеться ЗНО з англійської мови

Автори клопотання стверджують, що закон не відповідає ряду приписів Конституції України, оскільки, на їх переконання, він спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Також народні депутати вважають, що законом порушено конституційні права громадян, а саме: право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України, а також звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Народні депутати переконані, що закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів, що, на їхню думку, «ставить під загрозу застосування такого невід’ємного елементу принципу верховенства права як принцип правової визначеності». Суддя-доповідач у справі Сергій Головатий.