Фото УНІАН

У 2019 році директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису затримали за спробу дати детективу хабаря в $100 тис. Верховний антикорупційний суд засудив Сису до 5,5 років ув’язнення, але він не тільки уникнув покарання, а й втік за кордон. Його адвокат Кирило Яковець, який міг бути причетним до організації втечі, навіть не був допитаний по цій справі.      

Про це заявив громадський діяч та правозахисник Олександр Аронець в блозі на сайті "Цензор". "Апеляційна палата ВАКС оголосила Сису у міжнародний розшук. Після вироку суду (у лютому 2022 року, - Ред.) Сиса не відправили в СІЗО, а відпустили під заставу в 5 млн грн. На початку березня 2022 року пан Сиса мобілізувався в ЗСУ. У грудні він звільнився зі служби через висновок ВЛК, що не придатний до служби. Дуже схоже, що таку довідку йому "намалювали". У січні 2023 року провадження відновлюють, але у липні він виїхав з України. Дізнавшись про те, що пан Сиса втік, ВАКС наклав на нього штраф 2,6 тис. грн (!) та доручив НАБУ встановити його місцеперебування. За весь цей час, суд, у людини яка засуджена за злочин, навіть не забрав закордонний паспорт!", - обурюється правозахисник.

За його словами, важливу роль у втечі Сиси міг зіграти його скандальний адвокат Кирило Яковець, про якого неодноразово писали військові блогери.

Відео дня

"Впевнений, що без допомоги адвоката підсудний, ймовірно, не зміг би втілити у життя таку складну схему втечі за кордон. Як мінімум Яковця треба допитати, щоб він повідомив слідству відомі йому факти цієї справи. Адже цей адвокат якраз і відомий тим, що активно захищав Віктора Сиса та молодчиків, які діяли в інтересах директора лісгоспу. Наприклад, побили журналістів, які знімали сюжет про "чорні" вирубки. Яковець звинувачував правоохоронців, які приїхали на виклик за фактом побиття, у "незаконному проникненні на територію підприємства". Хоча, кажуть, що потім Кирила Яковця звільнили через його залежність від сильнодіючих медичних препаратів. Про це розповідають інші харківські активісти та підтверджують слова відеодоказом", - продовжує автор блогу.

Олександр Аронець нагадує, що Кирило Яковець також адвокат харківського підприємця Володимира Манукяна, що має бізнес в ДНР.

"А Манукян - це подільник Саркісяна, він же "Горлівський", власник шахт та компаній в ДНР, організатор вірменського батальйону в армії рф, а за даними ГУР МО, після загибелі Євгена Пригожина зайняв його місце з набору ув'язнених до російської армії. Ще Яковець - відомий харківський ухилянт від служби в ЗСУ, а його ГО "НОН-СТОП" надає юридичні послуги бажаючим "відкосити" від служби. Кирило Яковець опублікував особисті дані членів родини українського військового журналіста Сергія Дрозда ймовірно у помсту за журналістське розслідування про вимагання грошей від Яківця та ГО "НОН-СТОП", - наводить факти громадський діяч.

На думку Аронця, антикорупційна вертикаль має терміново вимагати екстрадиції Сиса, щоб екс-директор лісгоспу відбув покарання.

"І кожен хабарник в Україні знав, що навіть виїхавши за кордон, він все одно сяде у в’язницю. Наголошую на тому, що важливо допитати адвоката пана Сиса Яковця, який вірогідно багато чого знає про втечу його клієнта. Гадаю, що після такого провалу справу пана Сиса потрібно передати від антикорупційних органів до СБУ. Яка має встановити, хто і як допустив втечу Сиси за кордон, хто йому допомагав, і чому ці люди досі не покарані", - підсумував Олександр Аронець.