Продюсер проекту "Вражаючі історії ТСН" Акім Галімов і ведуча Соломія Вітвіцька / фото 1+1

1. Як з’явилась ідея створити проект «Вражаючі історії ТСН», що вас надихнуло?

Надихнула ТСН. Це новини, що вражають всю країну. Часто, коли дивишся на героїв сюжетів, думаєш, ну як таке могло статися в реальному житті? Кіно про це можна знімати.  Так і виникла  ідея. Точніше, вона лежала на поверхні. Ми з командою просто змогли придумати цікаву форму.

Такого сценарію, як пише життя, не вигадаєш навмисно, це – справді неймовірні історії  про людей з різних куточків України. І зараз не втомлюємося дивуватися – які повороти долі, які випробування переживають звичайні люди. Ми повірили в цей проект, тому що ті історії, які ми знімаємо, вражають і проймають до глибини душі нас самих та всю Україну.

Відео дня
фото 1+1

Історій, які справді  вражають, за час існування ТСН назбиралось вдосталь, як ви відбирали історії для цього проекту, яким принципом керувались. Чому саме їх вирішили розповісти у деталях, та показати як склалося їх подальше життя?

Історії дійсно дуже різні. Це історії порятунку, операції спецслужб, це історії про війну, і про любов, і про зраду, про боротьбу проти системи. Але важливий момент: ми обираємо не стільки історії, скільки самих людей. Бо найбільше вражає не те, що квартирна мафія відібрала квартиру у одинокого пенсіонера, наприклад. Вражає те, що цей пенсіонер наважився боротися проти мафії. Тобто ми обираємо історії, в яких вражають люди. Своєю сміливістю, наполегливістю, любов’ю до життя. Своєю небайдужістю до інших, і прагненням перемогти. Цей проект про звичайних людей, які стали – героями, які надихають.

Розкажіть про цих людей, яка з історій, особисто вразила саме Вас?

Найбільше, мабуть, залишають небайдужим історії про дітей. Наприклад, про дівчинку-сироту, яка під час війни загубила двох своїх братиків. Їй було 13 років, а вона підняла на вуха всю країну і активувала дорослих допомогти розшукати її рідних. Ці пошуки перетворилися на справжній детектив. Ця історія спочатку змусила плакати редакцію ТСН, а потім нас, коли взялися за екранізацію. Це - величезна відповідальність, як для нас, так і для журналістів,  бути причетним, фактично бути частиною цих історій, впливати на хід подій та їх розв’язку. Ми зробили все, щоб про ці історії почула вся країна, адже для багатьох вони справді можуть стати вірою та натхненням, що навіть у найскладніших життєвих обставинах завжди є вихід.

фото 1+1

Яку роль в розвитку та вирішені цих історій відіграли журналісти ТСН, яким чином та у якості кого вони будуть задіяні у проекті?

По-перше, ведуча проєкту наша чарівна Соломія Вітвицька, яка сама довго працювала журналісткою, а потім стала вести новини. Вона допомагає краще зануритись в атмосферу роботи ньюзруму. А журналісти ТСН  – герої кожного нашого фільму. Дуже часто без них просто не було б щасливого фіналу. Вони допомагають людям і завжди роблять більше ніж від них вимагає робота. У «Вражаючих історіях ТСН» вони розповідають, зі свого боку, як розвивалась кожна історія. Те найцікавіше, що завжди залишається за кадром. Те, що вони про свою роботу розповідали тільки вдома на кухні своїм близьким. Наприклад, мене вразила історія Сашка Загороднього, який допоміг обеззброїти терориста, ризикуючи власним життям! Або був такий резонансний випадок, коли посеред ночі на трасі знайшли дівчинку, саму. Їй два рочки всього було. І ніхто не знав, де її батьки, і звідки вона взялася. І тільки завдяки сюжету ТСН, знайшлися на іншому кінці України родичі цієї дитини!

Журналісти насправді переживають зі своїми героями кожну історію, яку знімають. Кожного дня. І це не просто їх робота, це їх спосіб життя. 

фото 1+1

Як працювалось з  самими героями, що було складно, що навпаки – надихало та підсилювало інтерес?

Ті історії, які ми розповідаємо, вони найчастіше – драматичні, непрості, але вони близькі багатьом. І ми розуміємо, що за всіма подіями біль і переживання справжніх людей. Буває складно ставити відверті питання, повертати людину в ту нелегку ситуацію, яку вона пережила. Ці спогади, і ці емоції не завжди приємні. Але найчастіше – людям потрібно виговоритись. Розказати світу про пережите. І часто на інтерв’ю наші герої ще більш щирі і відверті, ніж ми сподівалися.  

Самі герої нас і надихають найбільше. Завжди цікаво повертатися до них, особливо якщо пройшло багато часу. Бачити, як склалося їх життя. Надихають їх вчинки. Їх небайдужість, їх добрі серця. Не важливо живуть вони у мегаполісі чи маленькому селі їх  всіх  об’єднує одне – віра у краще майбутнє для себе та нашої країни.

фото 1+1

Чим вже не перший проект вашого авторства на «1+1», наскільки він близький для вас? Чим цікавий формат саме докускріптед?

Над ідеєю цього проєкту насправді працювала велика команда 1+1 Продакшн та телеканалу 1+1. Всіх нас об’єднують спільні цінності, віра в добро, в людей, у свою країну. Ми закладаємо ці сенси в усі наші проєкти, що в «Україна. Повернення своєї історії», і «Таємниці великих українців», що тепер у «Вражаючі історії ТСН».

Щодо докускріптеду – на мою думку це найкраща обгортка, коли хочеш, аби героями залишилися реальні люди, але історія була розказана так, щоб від неї неможливо було відірватися. Там паче, проектів такого формату дуже не вистачає на українському  ТБ, ми хочемо, щоб глядачі «1+1» їх бачили.

Продюсер проекту Акім Галімов

Чому, на ваш погляд, такий проект потрібен українцям? Яка його місія?

У нас є слоган: «Не будь байдужим». Це той посил, з яким наш проект іде в світ. В кожній історії, яку ми знімали, є не тільки головні герої. Поруч з ними в найдраматичніші моменти їх життя завжди опиняються небайдужі люди. Це і журналісти, і юристи, і волонтери, інколи і просто перехожі. Звичайні люди – одним своїм вчинком, словом, своєю небайдужістю – рятують комусь життя, змінюючи таким чином нашу країну. Це найголовніше. Історії наших героїв дають надію на краще. Вчать, що не можна опускати рук, потрібно боротися до кінця. І тоді допомога прийде. Бо справжні дива роблять звичайні люди – разом з цим.