"Шанс на краще життя!": як видобуток графіту змінить ситуацію на Хмельниччині / фото прес-служби компанії

В Хмельницькій області знаходиться одне з найбільших родовищ графітових руд у Європі – Буртинське.

"Запаси Городнявської ділянки Буртинського родовища оцінюються в 6,5 мільйонів тонн графіту. Тобто, це найбільше в Україні і найбільш перспективне графітове родовище України, - розповів геолог з 40-річним стажем, екс-начальник управління геології твердих корисних копалин НАК "Надра України" Володимир Лукаш. – "Україна входить в першу десятку за запасами графітових руд у світі, але 80% графіту видобуває Китай. Це сумно".

Будівництво кар’єру на цій ділянці зможе змінити ситуацію на світовому ринку графіту, але українцям в першу чергу важливо, що це зможе змінити ситуацію в навколишніх селах і навіть у всій Хмельницькій області, пояснила директор Національної асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак.

"На підприємстві, яке розроблятиме це родовище, будуть працювати біля 5 тисяч людей. Це добробут регіону, зростання фінансово-економічних показників: частина коштів від розробки цього родовища буде залишатися на місцях, а частина піде в загальнодержавний бюджет", - розповіла Ксенія Оринчак під час поїздки селами Заморочення, Михайлючки і Городнявка, які знаходяться  найближче до майбутнього кар'єру.

Як відомо, спеціальний дозвіл на видобуток графітових руд на Городнявській ділянці понад два роки тому придбала компанія "Спис України", що належить турецьким корпораціям Онур та Ozdogu Sarp Mining. Остання - велика добувна компанія, що має значний досвід в цій сфері. Робота цих компаній в Хмельницькій області може докорінно змінити на краще життя місцевих мешканців. Задля цього інвестор пропонує підписати спільну соціальну угоду.

Спеціальний дозвіл на видобуток графітових руд на Городнявській ділянці понад два роки тому придбала компанія "Спис України" / фото прес-служби компанії

"Коли буде створене таке підприємство, там будуть досить високі зарплати, вище, ніж у селах зараз в рази, оскільки в добовній промисловості мінімальна зарплата - це 20 тисяч гривень", - розповідає Ксенія Оринчак.

На підтвердження екс-начальник управління геології твердих корисних копалин НАК "Надра України", геолог Володимир Лукаш наводить приклад Єрестовського гранічного збагачувального комбінату і Єрестовського кар'єру, де зарплати у бульдозерістів, екскаваторщиків, водіїв, вантажівок складають від 20 до 50 тисяч гривень.

"Молодь в такі села не повернеться, якщо не буде робочих місць. А коли буде працювати комбінат – буде розвиток, люди матимуть і роботу, і соціальне забезпечення", - пояснює геолог Лукаш.

Відомо, що загалом у планах інвестора спрямувати на розробку кар'єра та родовища близько 2 млрд грн. Окрім цього, Onur планує розвивати транспортну інфраструктуру регіону, підвести нові лінії електропередач, а також створити навчальний комбінат у Шепетівці, ліцей для навчання та підготовки фахівців відповідних напрямків. Це призведе до створення тисяч робочих місць та стане серйозним стимулом для економічного розвитку всієї північної частини Хмельниччини.

Водночас турецька корпорація веде переговори з одним зі стратегічних інвесторів щодо побудови в Україні заводу з виробництва літій-іонних акумуляторів для електромобілів.

"Близько 5 тисяч співробітників, які займаються видобутком, збагаченням. І плюс близько 20 тисяч – це повністю весь комплекс.  Це ж і обслуговчий персонали, і наукові ці заклади, і заклади харчування, і транспорт, - розповідає геолог Володимир Лукаш. – "Спис Україна" буде набирати робітників, де вони будуть брати цих фахівців? Значить, вони вже будуть відкривати коледж, якісь курси для підготовки фахівців. Тобто, це ще задіяні робочі місця. Так що соціальна програма тут дуже широка".

Мешканці навколишніх сіл розуміють, наскільки може змінитися на краще їх життя, каже депутат Михайлюцької сільської ради Валерій Собченко: "Я за добробут регіону! Якщо є всі дозволи. На мою думку, рано чи пізно, його треба відкривати, бо це стратегічно серйозно". Попри те, що більшість селян прагнуть змін на краще і не проти будівництва кар’єру, в декого виникають запитання і навіть занепокоєння. І вони стосуються, переважно, трьох міфів, які розвіюють експерти.

Міф 1: "зникне вода"

На жаль, дехто вважає, що через розробку родовища в селах зникне вода у криницях. Це стовідсоткова вигадка, пояснюють експерти. Насправді, навпаки - вода в навколишніх селах не просто буде, а нарешті з’явиться саме якісна вода - і це передбачає план робіт з розбудови родовища. "В планах компанії "Спис Україна" передбачається буріння гідрогеологічних свердловин для водозабезпечення навколишніх сіл. Для того, щоб потім забезпечувати населення питною водою. Буриться мережа свердловин і підземними нормальними водами забезпечується місцеве населення", - пояснює геолог Володимир Лукаш.

Дехто вважає, що через розробку родовища в селах зникне вода у криницях / фото прес-служби компанії

Міф 2: "доведеться жити на краю карєру"

В Михайлючці, Замороченні та Городнявці дехто переймається тим, що будинки селян опиняться на краю майбутнього кар'єра. Разом з тим, важливо, що компанія "Спис Україна" зобов'язується надати місцевим, чиї будинки будуть знаходитись  близько до кар'єру, нове краще житло! І ця практика вже успішно діє на інших аналогічних підприємствах - зазначає експерт з геології Лукаш: "Компанією передбачається виплата відповідних компенсацій чи надання житла. Це теж є в програмі робіт компанії".

В Михайлючці, Замороченні та Городнявці дехто переймається тим, що будинки селян опиняться на краю майбутнього кар'єра / фото прес-служби компанії

Міф 3: "радіація"

Мабуть, це найдивніший і однозначно найнебезпечніший міф серед місцевих: ніби то під покладами графіту є уран, і через нього усі мешканці навколишніх сіл захворіють на рак. Насправді, кажуть геологи, що давно працюють в межах Буртинського родовища графітових руд, урану там не має! Фахівці певні: ніякою радіацією видобуток графіту не може нашкодити місцевим мешканцям. До того ж роботи будуть проводитись з дотриманням цілого комплексу безпекових заходів. "Графіт - це інертний мінерал, його вплив на здоров'я практично нульовий. Ми активоване вугілля п'ємо, коли живіт заболить. Оце вважайте, що ми п'ємо активоване вугілля. Тільки в таких дозах, що його практично не буде помітно, - розповідає Володимир Лукаш. - Як геолог з 40-річним стажем, який працював і в районі залізорудних родовищ, і в районі вугільних шахт, я б не переживав тут за здоров'я своєї родини".

Геологи, що давно працюють в межах Буртинського родовища графітових руд, кажуть, ніякого урану там не має / фото прес-служби компанії

Тож не варто вірити в міфи і вигадки, підсумовує директор Національної асоціації добувної промисловості Ксенія Оринчак. "Соціальна угода з інвестором із світовим ім’ям стане крутим стартом для мешканців Михайлючки, Заморочення, Городнявки та й взагалі для цілого північного регіону Хмельниччини. Вже скоро тут може початись нове життя – на значно вищому соціально-економічному рівні. Це - цілком можлива реальність, і буде дуже шкода, якщо розвитку завадять якісь вигадки, міфи і забобони. Тим більше що ми їх розвіяли та спростували".