
Вирушаючи на відпочинок до Туреччини, багато туристів, бажаючи познайомитися з місцевими гастрономічними дивами, у підсумку роблять це абсолютно неправильно.
Меню a la carte, заклади швидкого харчування з донер-кебабами і ресторани, де весь персонал занадто молодий – ці звички, серед іншого, означають, що ви не насолоджувалися автентичним кулінарним досвідом у Туреччині, запевняють шеф-кухарі трьох найкращих турецьких ресторанів Лондона в розмові з Daily Mail.
Страви, яких варто уникати в Туреччині
За словами шеф-кухаря Liberty Hotels Онура Налджі, є "кілька страв, які туристи можуть сприймати як автентичні, але насправді вони такими не є" – їх "зазвичай створюють із туристичною метою, і вони часто не відображають автентичні турецькі кулінарні традиції".
До таких страв він відніс "морозиво від продавців в османському одязі, маслянисті страви, які рекламують як "палацову кухню", а також піцу і печені коржі лахмаджун, які називають турецькою піцою".
Крім того, Онур радить уникати кольорових напоїв, що продаються як "османський шербет", хліба з "намистинами від пристріту і декоративними фігурами" і надмірно яскравого кумпіру (фарширована печена картопля).
Тим часом його колега Ількнур Челік, шеф-кухарка Kaso в One Hundred Shoreditch, закликає туристів правильно обирати пахлаву, один із найтрадиційніших десертів – якщо те, що ви збираєтеся з'їсти, надто густе, найімовірніше, воно "несправжнє".
"Тісто не має рватися, але воно має бути настільки тонким, щоб, якщо підкласти під нього газету, можна було прочитати напис. Для приготування пахлави замість звичайного масла використовується чисте масло. Ця золотисто-жовта, прозора олія також набагато корисніша", – пояснює вона.
Також Ількур застерегла туристів від купівлі надто солодкого рахат-лукуму і розповіла, як вибрати правильний.
"У багатьох місцях продають підсолоджені або неякісні варіанти. Ви можете перевірити, чи свіжий рахат-лукум, натиснувши на нього пальцем. Якщо після натискання він повертається до своєї первісної форми, це означає, що він свіжий. Він також має легко розчинятися в роті після кількох укусів і не повинен чіплятися за зуби", – каже вона.
Як вибрати автентичний ресторан у Туреччині
Шеф-кухар у The Counter Кемаль Демірасал розповів, як розпізнати неавтентичний ресторан-пастку для туристів у Туреччині – головним "красинм прапорцем" він називає меню a la carte, особливо де подають одночасно м'ясо і морепродукти.
"Ресторани a la carte не є автентичними в наших традиціях. Це запозичення західної культури за останні два десятиліття. У нас також немає загальноприйнятої практики подачі морепродуктів і м'яса в одному ресторані. Ми робимо або рибу, або кебаб, або кефтечі (фрикадельки), ми не змішуємо їх в одному місці", – пояснює він.
При цьому Ількнур Челік попередила, що варіації кебаба в закладах швидкого харчування "можуть не відображати автентичні способи приготування і смаки, особливо донер-кебаб".
Водночас, на думку всіх трьох шеф-кухарів, найяскравішою ознакою неавтентичності є те, як ресторан рекламує себе, попереджаючи туристів про небезпеку будь-яких місць із рекламними щитами ззовні чи гучними слоганами на кшталт "найкращий кебаб у Туреччині".
Замість цього вони рекомендують звернути увагу на такі традиційні турецькі закусочні, як "esnaf lokantasis" (ресторани торговців), шашличні, кіоски з вуличною їжею і ресторани морепродуктів – і є багато способів визначити, чи є вони автентичними.
Так, за словами Онура Налджі, для невеликих сімейних ресторанів, які "ймовірно, пропонують найкращі смаки", головне – зазначити вік персоналу. З ним погоджується Кемаль Демірасал: традиційно в турецьких ресторанах старі та молоді співробітники працюють разом, щоб "передавати спадщину".
Крім того, туристам радять завжди перевіряти, як ресторан готує і подає їжу. За словами Кемаля, esnaf lokantasi подаватиме "щоденно приготовані рагу, супи та рис на прилавку в мідних і глиняних горщиках", і наприкінці дня не повинно бути залишків, оскільки всю їжу "розподіляють серед персоналу й нужденних". Тим часом, шашлики в кебабних мають бути підготовлені заздалегідь, але приготовані на замовлення.
Зі свого боку Ількнур радить шукати місця, де використовують традиційні методи приготування їжі, як-от дров'яні печі та відкриті грилі, й пропонують місцеві інгредієнти в меню.
"Якщо ви дійсно хочете автентичну їжу, шукайте місця, де їжа подається на прилавку. Шукайте рибні ресторани, які демонструють свої мезе та морепродукти на відкритій вітрині", – зазначає Кемаль, також додаючи, що ці рибні ресторани завжди мають бути біля моря.
"Для нас морепродукти та рибу слід вживати на березі моря, а не на площах чи у вишуканій обстановці. Рибу слід вживати щодня і близько до джерела", – пояснює він.
Також Кемаль додає, що ресторан із "хорошою їжею" в Туреччині часто буде "заповнений місцевими жителями в ранній обідній час".
П'ять страв, які варто спробувати в Туреччині
- Турецький сніданок. "Кахвалті – це не просто їжа, це соціальний досвід. У кожному регіоні є свої варіації, які часто включають такі страви, як менемен (яєчня з помідорами і спеціями), домашній хліб, випічку, берек (печиво з начинкою), набір сирів і корисні страви", – каже Ількнур.
- Кебаб із чаги. "Приготований на дровах на горизонтальному рожні, цей кебаб – справжній смак турецької традиції приготування на грилі", – пояснює вона.
- Балик екмек (рибний сендвіч). "Турецька класика, це страва зі свіжозловленої, смаженої риби з Мармурового моря, яку подають просто з човнів уздовж берега", – каже Ількнур.
- Кокореч. "Кокореч, який часто подають як пізню вечерю, складається з нанизаних на шампури тельбухів, загорнутих у кишки барана або цапа, приправлених спеціями, які подають усередині хлібної буханки", – розповідає шеф-кухар.
- Мідьє долма. "Популярна вулична їжа, ці мідії фаршируються ароматним рисовим пловом, що надає кожному шматочку особливого смаку", – додає вона.
Як повідомляв УНІАН, раніше іспанські шеф-кухарі також розповіли, яких гастрономічних помилок найчастіше припускаються туристи.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Труднощі перекладу: туристи розповіли про свої головні провали під час замовлення їжі за кордоном
- Шеф-кухарі розповіли, які страви варто спробувати в різних регіонах Іспанії
- Туристам розповіли, чи пристойно брати одну порцію на двох у ресторанах різних країн
Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.