Дмитро Комаров / фото прес-служба «1+1»

У новому випуску програми» Мандруй Україною з Дмитром Комаровим " від 23 травня Дмитро Комаров досліджував незвичайні місця Причорномор'я. Він показав, де в Україні є найдорожчі делікатеси у світі, як живуть старообрядці та що водиться в українській Амазонці.

Як зазначає прес-служба "1+1", багато хто знає легендарне місто на воді - романтичну Венецію. Але далеко не всім відомо, що плавуче місто є і в Україні, недалеко від Одеси - Вилкове. Місто виноробів, каналів, човнів і рибалок. Воно розташоване на 72 рукотворних островах. Саме тут можна відчути ту саму атмосферу життя на воді і неповторний колорит Причорномор'я. У справах тут їздять не автобусами або машинами, а на човнах. Тут вони є у кожній сім'ї, до того ж на будь-який смак і колір: човни-автобуси, човни-таксі, а також швидкісні і прогулянкові човни.

Дмитро Комаров покаже українську Венецію - Вилкове / фото прес-служба «1+1»

«Вилкове знаходиться в самому серці Дунайського біосферного заповідника. Величезні території, на яких суворо охороняють рідкісні види тварин і птахів. Вони настільки звикли до безпечного сусідства з людьми, що ви легко можете зустріти червонокнижну живність прямо у дворі. Фантастична природа, Амазонка просто відпочиває. Цей клімат мені ближче і рідніше. Тут не так спекотно, не так небезпечно, немає крокодилів, піраній. Це батьківщина моя, тут нічим не гірше, ніж в екзотичних країнах», - розповів Дмитро Комаров.

Взявши місцеве «таксі», команда «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим» вирушила вивчати водні вулиці міста. Це не просто канали та острови, а справжнє рукотворне диво, яке створили засновники Вилкове своїми руками з мулу в XVII столітті. Цих людей називали липовани. Це громада старообрядців, які втекли з країни за часів церковного розколу. Липовани оселилися в самих важкодоступних місцях, щоб зберегти свої звичаї та стиль життя. Їхні будинки - це унікальні будови, де влітку прохолодно, а взимку не холодно.

Дмитро Комаров і Олександр Дмитрієв покажуть, як живуть липовани сьогодні і як зберігають свої давні традиції. Разом з місцевими жителями телеведучий відправиться на риболовлю і покаже, який улов можна зловити в водах місцевої «Амазонки». Крім того, Дмитро Комаров навчиться варити традиційну страву цих місць - «суху уху». І за смаком, і за технологією приготування така уха дуже відрізняється від звичної українцям. Це древній рецепт тутешніх місць. Господиня будинку розкриє всі секрети приготування цієї екзотичної страви старообрядців.

У свою чергу Дмитро Комаров порадував місцевих жителів екзотичною стравою, інгредієнти для якого привіз з Китаю. Телеведучий приготує суп з крокодила. Як пізніше зізналися герої програми, після зйомок до них ще тиждень приходило все село подивитися на лапи приготованого хижака.

Загублений в Чорному морі острів Зміїний / фото прес-служба «1+1»

Далі Дмитро Комаров відправиться на унікальний острів, який має великий туристичний потенціал, але на цей час є військовим об'єктом. Це Зміїний острів. Телеведучому надали ексклюзивну можливість зробити обліт південного кордону України разом з представниками державної прикордонної служби на спецтранспорті вертоліт МІ-8. Під час таких обльотів найбільш привабливі місця для подорожей видно, як на долоні.

Загублений в Чорному морі острів був доступний тільки найвідважнішим мореплавцям. На морському дні поруч з ним досі лежить затонуле античне судно «Патрокл» з тисячею амфор на борту. Це місце - мрія багатьох мандрівників, археологів і дайверів. Тут знаходився стародавній античний храм, на фундаменті якого побудований маяк.

Дмитро Комаров / фото прес-служба «1+1»

Незважаючи на те, що доступ для туристів на острів закритий, тут є музей зі старовинними артефактами: давньогрецькими амфорами, якорями і навіть скам'янілими устрицями, яким понад 3000 років.

Цікаво, що цей елітний делікатес в наш час вирощується і в Україні. Дмитро Комаров побуває в унікальному місці – першій в країні устричній фермі, де своїми очима побачить, в яких умовах вирощують один з головних делікатесів у світі.

«Українські устриці - це не міф. Ще 3000 років тому фінікійці і скіфи знали, що чорноморська устриця особлива. Геродот відзначав їх ніжний смак і говорив, що вони смачніші, ніж устриці в його рідних краях», - розповів Дмитро.

Дмитро Комаров покаже, що українські устриці - це не міф / фото прес-служба «1+1»

Устриця «росте» приблизно 16-18 місяців, перш ніж потрапляє на стіл гурманів. В яких умовах це відбувається - Дмитро Комаров покаже в програмі.

Вас також можуть зацікавити такі сюжети