Туалетні звички туристів перетворюють популярний заповідник на небезпечну зону / колаж УНІАН, скріншот, ua.depositphotos.com

Популярна мальовнича долина в Шотландії Гленко перетворюється на зону "біологічної небезпеки" через туристів, які випорожнюються у невідведених для цього місцях, передає The Independent.

Національний фонд Шотландії (NTS) попереджає, що місця поблизу доріжок та автостоянок у Національному заповіднику Гленко стають буквально токсичними. Місцеві рейнджери назвали "найменш приємним" з усіх своїх обов'язків прибирання цих місць.

"Багато хто з людей вибирають одні й ті ж місця на околицях автостоянок і вздовж доріжок, щоб справити потребу, і ці місця можуть стати зоною біологічної небезпеки", - розповів старший рейнджер Національного природного заповідника Гленко Скотт МакКомбі.

Відео дня

Нові дані NTS показують, що у 2023 році кількість відвідувачів помітно зросла порівняно з 2022 роком. Так, число туристів, які зупинилися в Центрі для відвідувачів Гленко, зросла на 35%, кількість наметів - на 18%.

Зазначається, що крім відходів життєдіяльності людини, в цьому сезоні волонтери та співробітники заповідника також зібрали понад 200 мішків сміття, більшу частину якого склали упаковки від продуктів, одноразові приналежності для барбекю і використані серветки.

Гленко - один з найжвавіших заповідників Шотландії, щорічно його відвідує мільйони людей.

Нагадаємо, раніше регіональний менеджер Villa Plus на Канарських островах Сандра Моліне розповіла про велику помилку, яку туристи регулярно роблять під час відпустки в Іспанії, і через яку у них можуть виникнути проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: