У 2020 році в музеї було понад 9,7 тисячі предметів / фото Офісу президента України

Одеський художній музей буде відреставровано за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Цьогоріч було розроблено проект ремонтно-реставраційних робіт будівлі музею. Завершення робіт очікується у 2025 році. 

Під час робочого візиту на Одещину Володимир Зеленський ознайомився з проектом реставрації, відвідавши музей. Про це повідомляє Офіс президента України.

Проект, зокрема, передбачає ремонт перекриття, реставрацію стін, підлоги та стелі, звуко- й теплоізоляцію, ремонт усіх фасадів та оновлення освітлення, облаштування інклюзивних санвузлів та ліфту тощо.

Відео дня

"Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання", – сказав Зеленський.

Музей розташовано в будівлі колишнього Палацу Потоцьких, яку зведено у 1810-1820 роках та яка є пам'яткою культурної спадщини національного значення. Він також має фондові приміщення та грот, адміністративні приміщення, реставраційну майстерню, спеціально обладнаний клас для дитячих занять та галерею "Жовті велетні".

Фото Офісу президента України

Зібрання музею містить колекції та твори мистецтва загальнонаціонального значення. Кількість музейних предметів у 2020 році становила загалом понад 9,7 тис., а цього року надійшло ще 403 роботи.

Кількість відвідувачів музею щороку збільшується. Торік у ньому побувало близько 30 тис. осіб, за вісім місяців цього року – понад 22,3 тис.

Володимир Зеленський оглянув у музеї експозиції робіт Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, роботи художників ХХ століття та витвори сучасного мистецтва, також виставку робіт Олександра Ройтбурда, який був директором цього музею у 2018-2021 роках. Після його смерті голова держави своїм указом надав музею статус національного.

"Завдяки енергії й таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частинку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для поціновувачів мистецтва зі всього світу", — зауважив Зеленський.

В Одесі за програмою Зеленського відреставрують художній музей, який очолював Ройтбурд

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше дав старт програмі "Велика реставрація", в межах якої за три наступних роки в Україні буде відреставровано 150 музеїв, театрів, замків та інших об'єктів культурно-історичної спадщини.