Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін закликав російських генералів враховувати «конфлікт» на Донбасі під час аналізу воєнно-політичної обстановки в світі.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на колегії Міноборони РФ.

«У наступний період важливо закріпити досягнуті успіхи. При цьому, звичайно ж, необхідно аналізувати і враховувати розвиток воєнно-політичної обстановки в світі. Ми бачимо, що складною залишається ситуація на Близькому Сході, в Афганістані, на Корейському півострові. Протягом року продовжувалося нарощування військової інфраструктури НАТО поблизу наших кордонів. Не припиняється конфлікт на південному сході України», - сказав Путін.

Відео дня

За його словами, серйозну стурбованість викликають і заяви керівництва Сполучених Штатів Америки про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

«Такий крок матиме дуже негативні наслідки, помітно послабить регіональну і глобальну безпеку. Фактично в перспективі може йтися про деградацію і навіть обвалення всієї архітектури контролю над озброєннями і нерозповсюдженням зброї масового знищення», - вважає Путін.

Він заявив, що як привід для одностороннього виходу з договору Сполучені Штати використовують уже звичний спосіб: бездоказові звинувачення Росії в порушенні зобов'язань за договором, який самі вже й порушили, причому порушили давно.

«Ми з вами добре знаємо: розміщення систем (ПРО) морського базування «Іджіс» у Румунії, а потім у Польщі найближчим часом - це пряме порушення Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Тому що ці установки можуть використовуватися і, власне кажучи, на морі, і використовуються для запуску ракет такого типу. Тепер вони, на порушення договору, з'явилися на території, на землі», - сказав Путін.

При цьому він визнав, що з ДРСМД, дійсно, є певні складності.

Читайте такожРосія готується до світової війни і вона може розпочатись вже у найближчі 6 років – РНБО

«У ньому не беруть участь інші країни, що володіють ракетами середньої і малої дальності. Але що заважає почати переговори про їх приєднання до чинної угоди? Або приступити до обговорення параметрів нового договору?», - сказав Путін.

За його словами, у відповідь на дії США Росія вживе додаткових заходів щодо зміцнення безпеки.

Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про намір США вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Він підкреслив, що Росія порушила умови цього договору. Договір, підписаний у 1987 році, покликаний сприяти обороні США і їх союзників в Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США і Росії зберігати, використовувати і випробовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

2 жовтня генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Росія порушує Договір по РСМД, і в Альянсі знають про нову російську ракетну систему 9М729.

4 грудня держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.