Український моряк під конвоєм співробітника ФСБ РФ / фото REUTERS

Уже 22 українських моряка, захоплених Росією в районі Керченської протоки, назвали себе військовополоненими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент України Петро Порошенко повідомив під час засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Читайте такожРосія не зменшила свою військову присутність в Азовському морі - Порошенко

Відео дня

Президент висловив підтримку захопленим Росією українським морякам.

"Україна сьогодні з вами, хлопці. І дуже важливо, що 22 з вас чітко заявили, що вони є військовополоненими відповідно до Женевської конвенції, і Росія не має жодної юрисдикції щодо розслідування справ. Росія вчинила агресію і буде за це відповідати. І ми зробимо все можливе, щоб ви якнайскоріше опинилися в Україні, вдома. Це слова підтримки і членам ваших родин", - наголосив Порошенко.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».