На Донбасі проти України воює понад 11 тисяч російських військових, заявив командувач Об'єднаними Силами Сергій Наєв. Це означає, що третина донбаських бойовиків – солдати російської армії. Вони вже не ховаються від камер і відкрито кажуть про свою приналежність. Безпілотники спостерігачів фіксують скупчення важкої техніки біля великих міст на окупованій території.

Читайте такожОБСЄ зафіксувала 22 "Гради" біля Луганська, а також гаубиці і танки біля Софіївки

У новому році Москва змінює свою військову стратегію щодо українців, що виглядає дуже небезпечно, йдеться у сюжеті ТСН.

"Насправді це дуже моторошно. Я в Україні і водночас на ворожій території. Геолокація в телефоні показує окуповану Ясинувату. Наші окопи  – позаду. Ми з групою розвідників висунулися за нульовий рубіж української оборони. Нарешті ми дісталися сюди. Цілком ймовірно, ми перші журналісти на цій позиції. Об'єкт, на який я мріяв потрапити - Донецька фільтрувальна станція. Саме з неї американці пропонують розташування миротворчої місії на Донбасі. Але зараз це виглядає малоймовірним, тому що Росія, схоже, остаточно вирішила будувати "руській мір" за цією дорогою", - зазначив кореспондент Андрій Цаплієнко.

10 грудня бойовики звинуватили українців у тому, що вони обстріляли ремонтну машину комунальників підприємства “Вода Донбасу”. За їхньою версією, по ремонтниках стріляли зі станкового гранатомета і гармати БМП. Точка, з якої вели обстріл, мІститься за Донецькою фільтрувальною станцією – на території, яку контролюють бойовики.

По переметах під окупованою Ясинуватою не проїде жодна броньована машина. Тільки самогубець може наважитися на такий тест-драйв, бо позиції перебувають під вогневим контролем ворога. Висунеш голову – прощавай життя. Тут відстрілюються майже всліпу.

Тим часом для Донбасу кремлівські ляльководи знову пишуть новий сценарій. Попередні плани Москви з руйнування України за допомогою квазі-республік зазнали фіаско. Втім, ОРДЛО росіянам уже важко нести, та шкода кинути.

На відео, яке передали з Донецька, видно, що з вулиць окупованого міста, як за командою, зникли зображення місцевих бойовиків живих і загиблих. На їхньому місці – не надто помітні рекламні плакати. Замість закликів героїчно загинути за "Новоросію", нейтрально пропонують товари та послуги. Єдиний виняток – кафе “Сєпар”, де закінчив свої дні Олександр Захарченко. Із величезних фото ватажок сепаратистів підозріло дивиться на поодиноких перехожих. Йому самотньо - бо все його оточення Кремль усунув від реальної влади і фінансових потоків. Замість них - тепер Олександр Ананченко, так званий прем'єр "ДНР", і Володимир Пашков, голова загадкової компанії “Внєшторгсервіс”. Ананченка заборонено фотографувати.

Доступ до нього має обмежене коло наближених. Ці двоє і є справжнім менеджментом квазі-республік.

Місцевих найманців остаточно відсунули од великих грошей. Дозволили їм заробляти лише тут, на лінії фронту, аби не дати охолонути гарячій точці, яку Кремль створив на мапі Європи.

Навпроти українців у районі фільтрувальної станції стоїть сумновідомий підрозділ “Восток”, який, відверто кажучи, уже не такий як колись. Еліта бойовиків перетворилася на зграйку місцевих заробітчан. Українці навіть бачать, як вони приїжджають на війну. "Вони приїжджають легковими машинами, як на роботу, приїхали, добу почергували і поїхали. Це для них робота, бо інакшої, так розумію, там важко знайти", - сказав український боєць.  

Російські підрозділи тут під кулі не підставляються, хоча Росія вже не приховує той факт, що на Донбасі перебуває рекордна кількість її військових, переважно, офіцерів. Один із них - підполковник російської військової розвідки Олександр Сазонов. Його відправили на окуповану територію керувати оперативною групою російських офіцерів “Луганськ”. За даними української контррозвідки, російське командування поставило перед групою Сазонова завдання з дискредитації українських військових. І, ймовірно, обстріл комунальників є справою рук однієї з таких російських груп. На щастя, цьому бравому підполковнику більше подобається стріляти шампанським.

Ті, хто доправив сюди підполковника, розуміють: для Москви Мінські угоди втратили сенс. Який план переможе - тепер поки що не зрозуміло. Та, схоже, російські офіцери на Донбасі перестали ховатися. А, отже, окуповані території у 2019 на порозі великих змін.