Президент України Володимир Зеленський після дводенної поїздки в Золоте Луганської області на лінії розмежування та розведення сил і засобів заявив, що йому важливо було почути українців, які чекають миру.

Про це він написав у Facebook.

“Провів дві доби у Золотому. Їздив на передову. Зустрічався з учителями та лікарями, які, попри складні умови, продовжують робити свою роботу. Говорили про побут на лінії розмежування, про соціальні потреби, а також про можливе розведення військ. Зрозумів одне – всі хочуть миру. Всі готові до розведення”, – каже Зеленський.

Читайте такожШтаб ООС: добровольці, з якими спілкувався Зеленський в Золотому, - нелегали

Президент зазначив, що від місцевих дізнався, що на околиці у приватному будинку оселилася група озброєних людей.

“Мешканці Золотого не на жарт стурбовані, хто це такі. Вирішив поспілкуватися з ними сам. Деякі розмови виявилися емоційними. Проте готовий і далі говорити та шукати порозуміння. Але самими лише розмовами війни не закінчити”, – пише він.

Зеленський зазначив, що потрібно шукати шляхи та працювати для завершення війни.

“Мені важливо було почути українців, які чекають миру. Це для мене головне. Ми маємо шукати шляхи та працювати для завершення війни. І не будь-якою ціною – наголошую на цьому. Капітуляції не буде в жодному разі. Це я кажу як Президент і Верховний Головнокомандувач. Впевнений, у нас все вийде і Україна знову буде єдиною”, – підкреслює він.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський другий день перебуває у населеному пункті Золоте Луганської області, де спілкується з місцевими жителями і військовими з питання розведення військ.

При цьому Зеленський офіційно призначив нового голову Луганської ОДА.

Раніше УНІАН повідомляв, що в суботу, 26 жовтня, Зеленський відвідав Золоте-4, де зустрівся з добровольцями «Національного корпусу» і ветеранами полку «Азов», які перебувають там з початку жовтня, бо виступають проти розведення сил в цьому районі. У президента відбулася розмова з добровольцями на підвищених тонах. Після чого останні заявили, що не збираються залишати Золоте й не дозволять відведення військ.

У штабі ООС повідомили, що добровольці, з якими спілкувався президент Володимир Зеленський у Золотому Луганської області, перебувають зі зброєю у в зоні проведення операції Об'єднаних сил нелегально. Їх перебування в зоні ООС збираються розслідувати.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську домовилися про початок розведення військ у Петровському і Золотому.

Згідно з домовленостями, сторони мають відвести свої війська та озброєння на відстань 1 кілометр від лінії розмежування.

Розведення мало розпочатися 7 жовтня за умови дотримання протягом семи днів режиму тиші, проте бойовики продовжують вести обстріли.

7 жовтня керівник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил у районі Петрівського і Золотого відкладається через обстріли контрольованими Росією бойовиками.

В Офісі президента наголосили, що розведення сил поблизу Золотого на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі цей процес відкладено.

15 жовтня спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік заявив, що за підсумками чергового засідання в Мінську на переговорах ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі не змогли домовитися про розведення сил у Золотому і Петровському.