Журналіст Асєєв розповів журналістам про пережитий кошмар / radiosvoboda.org

Звільнений з полону бойовиків 29 грудня блогер і журналіст Станіслав Асєєв розказав журналістам про пережите ув'язнення та поділився своїми враженнями після повернення на волю.

Читайте такожНазвано імена частини українців, які залишилися в полоні ОРДЛО після обміну

Як йдеться у сюжеті ТСН, із початком війни на Донбасі Асєєв залишився жити в окупованій Макіївці через родину. Скоро він почав писати для українських видань статті про життя в окупованому Донецьку, і за це у травні 2017 року бойовики його схопили. "Вирок" журналісту винесли торік – 20 років тюрми.

Один із часописів, для яких писав Асєєв, вивісив на своєму фасаді в Києві банер на його підтримку. Сьогодні Станіслав сам його зняв.

Асєєв переконує, що почуває себе добре. Але за п’ять днів на волі, зізнається, досі не може звикнути до натовпу людей і вогнів на вулицях Києва.

"Зайдеш у супермаркет – бачиш таку кількість товарів. Печиво – там ми його ділили на всіх і діставалося по шматочку. А тут все в необмеженій кількості", - каже він.

Асєєв раптом пропав в середині 2017 року, а далі на російському телеканалі з’явилось відео, де Стас розповідає, що працював на українську розвідку. Зараз пояснює: на те інтерв’ю був змушений піти, бо бойовики погрожували розправитись з близькими.

Тему тортур він просить зараз не чіпати, лише узагальнює - те, як катують бойовики, не всі готові навіть уявити: "Ще слід переконати людей на цій території, що таке взагалі можливо в центрі Донецька в 2019 році".

Журналіст зізнається, що поки на майбутнє нічого не планує. "Я все ще дивуюся новим телефонам. Зараз говорити про якусь роботу досить складно", - каже він.

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 29 грудня, на КПВВ "Майорське" у Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО. Ввечері того ж дня звільнених українців зустріли в аеропорту "Бориспіль".