Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна пропонує розводити війська на Донбасі за "секторальним" принципом.

Читайте такожВогонь на Донбасі не вщух, але діалог ми будемо вести з мирним населенням - президент

Про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, яка транслюється на сайті заходу.

Відео дня

"Серед іншого, лідери "нормандського формату" домовились узгодити три додаткові ділянки розведення сил і засобів, яке має відбутись до кінця березня 2020 року. Наразі нашою стороною запропоновано і майже погоджено одну ділянку. Ми в процесі", - нагадав президент.

Також Зеленський повідомив про ініціативу української сторони щодо розведення за так званим "секторальним" принципом.

"Відповідно до нього, лінія розмежування розбивається на сектори, здійснюється поступове розведення сил і засобів. Перехід від одного сектора до наступного можливий лише після того, як СММ ОБСЄ верифікує, що у секторі відсутні будь-які незаконні збройні формування, озброєні війська та військова техніка", - сказав він.

Зеленський зауважив, що вже найближчим часом українська сторона детально поінформує учасників "нормандського формату" про зміст цієї ініціативи.

Як повідомляв УНІАН, розведення сил української армії та окупаційних військ в районі Станиці Луганської відбулось у червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки та Петрівського – у листопаді.

Лідери країн "нормандського формату" під час зустрічі 9 грудня 2019 року в Парижі підтримали домовленість в рамках Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів ще у трьох місцях. Попередньо узгоджено, що розведення має відбутись до кінця березня 2020 року.

12 лютого учасники Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі практично погодили, що однією з трьох нових ділянок для розведення стане район біля населеного пункту Гнутове у Донецькій області.