Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський підкреслив, що без України неможливо обговорювати якісь плани з врегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте такожВпродовж п'яти років ми закінчимо війну на Донбасі - президент

Про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Відео дня

"Я завжди трохи ображався, попри обсяг допомоги тих чи інших країн нам в цій ситуації, і в економічній ситуації, і в реформуванні країни, коли про Україну починають говорити, розв'язувати питання десь там - за спиною у нас", - заявив він.

"Це як з цим планом, про який ви сказали з самого початку, і як я ставлюся до нього. Новий план. В Мюнхені знайшли новий план, як врегулювати війну на сході України. А ми? Це у нас війна. Просто хочу нагадати, що можна запитати у нас", - підкреслив Зеленський.

Президент зауважив, що пріоритетом для України є власна незалежність, політична незалежність і бачення "врегулювання ситуації" на сході.

Як повідомлялося, 14 лютого на сайті Мюнхенській конференції з питань безпеки з'явився документ, який пізніше був видалений.

В документі зазначалося, що його підписали голова конференції з безпеки Вольфганг Ішінгер і колишній міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов. Також було сказано, що підписантами були троє українських експертів Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Олексій Семеній.

В документі не йшлося про військову агресію Росії проти України й про окупацію українських територій. Документом передбачалися поступове скасування західними країнами санкцій проти Росії при покроковому виконанні Мінських угод та початок всеосяжного діалогу в Україні щодо національної ідентичності, який враховував би позиції Росії, Угорщини та Польщі.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що оприлюднений в Мюнхені документ "посилення безпеки в Україні" не є офіційним і суперечить офіційній позиції України.