OSINT-аналітики розповіли про умови, в яких ЗСУ обороняють Часів Яр / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Українські військові продовжують обороняти місто Часів Яр Донецької області, яке є однією з цілей російських загарбників. Так чи інакше на бої за нього впливають географічні умови.

OSINT-аналітик Tatarigami_UA та його команда Frontelligence Insight виклали в Twitter допис, у якому проаналізували чинники, що впливають на бої за Часів Яр. Зокрема, зазначається, що географія цього міста робить його гарним оборонним рубежем в плані блокування дороги для окупантів до ключових міст Донбасу. Ключові висоти аналітики показали на карті. 

фото twitter.com/Tatarigami_UA

Проте важливі не лише висоти. Дорога, яка зʼєднує Бахмут та Часів Яр, проходить через водний канал, через який перекинуто кілька мостів. Він створює гарний природний бар’єр для ворога в східній частині міста, таким чином за правильного розподілу ресурсів Часів Яр може стати суттєвою перешкодою для окупантів.

Відео дня

Якщо українським силам доведеться відступати із східної частини Часового Яру, то руйнування цих мостів може суттєво ускладнити подальше просування ворога. У такому випадку росіянам доведеться відмовитись від масштабного використання техніки, і більше покладатися на живу силу.

Примітно, що армія РФ задіяла біля Часового Яру підрозділи 98-ої повітряно-десантної дивізії та 11-тої десантно-штурмової бригади. Це говорить про те, наскільки важливим цей напрямок є для противника. 

"Імовірність подальшого просування росіян у район Каналу залишається високою, особливо враховуючи руйнівну силу КАБів, які знищують оборонні споруди та будівлі, а також перевагу в артилерії, що ускладнює оборону цього району", – наголошують аналітики.

Проте є ще одна проблема. Окупанти регулярно залучають на тій ділянці фронту для авіаційної підтримки навіть ланку штурмовиків Су-25. Відтак, в українських захисників може виникнути проблема із засобами протиповітряної оборони ближнього радіусі дії. 

Аналітики наголосили, що ситуація в районі Часового Яру є складною через кілька моментів: затримка в будівництві фортифікацій та нестачу особового складу через проблеми з мобілізацією. Також відчувається дефіцит постачання допомоги від Заходу. Особливо це стосується боєприпасів, артилерії та систем ППО.

"Лише рельєфу недостатньо, щоб зупинити наступ російських військ. Героїзм і вправність захисників не можуть бути єдиною опорою оборонної тактики, тому Україні потрібен комплексний підхід до оборони, який враховує потенційні слабкості та попередні помилки", – резюмували OSINT-аналітики. 

Бої за Часів Яр: останні новини

Російські окупаційні війська нарощують інтенсивність обстрілів Часового Яру Донецької області. Росіяни почали зрівнювати місто з землею, каже співзасновник та аналітик DeepState Роман Погорілий. За його словами, українські захисники тривають оборону та відбивають інтенсивні штурми з боку окупантів.

Водночас BILD пише, що росіяни наступають на Часів Яр тактикою подвійного удару. Окупанти вже застосовували її раніше, зокрема під час наступів на Бахмут та Авдіївку. Ця тактика полягає в обході позицій противника з флангів та одночасному прямому фронтальному ударі.

Вас також можуть зацікавити новини: