Адвокат уточнила, чи дозволить новий закон про мобілізацію забирати майно / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Адвокат уточнила, чи дозволить оновлений законопроект про мобілізацію забирати майно в ухилянтів включно з квартирами. Перші страшні чутки пішли у зв'язку з законопроектом 10379. 

Про це в деталях розповіла юрист Адвокатського бюро "Пані в законі" Христина Очкур. Вона навела кількох коментарів схвильованих українців.

"Якщо у людей будуть вдома відбирати, то тоді і громадянська війна буде скоро", - заявив один з них.

Відео дня

За словами фахівця, казус трапився через перші версії оновленого законопроекту про мобілізацію. В одній з них окремим пунктом було прописано, що начальник ТЦК уповноважений накладати арешт на майно ухилянта. Але у другій версії закону, проекті 10449, цього немає.

Водночас там йдеться про інші обмеження для ухильників: ТЦК може звернутися до суду з вимогою заарештувати рахунки, електронні гаманці, картки українців або ж забрати водійські права, попередила Очкур.

Також вона уточнила, що ще одним підґрунтям чуткам про арешт майна став законопроект під номером 10379. У ньому передбачалися "драконівські" штрафи за ухилення від армії на рівні 200 000 грн.

"Через нього пішли чутки, тому що люди розуміють, що якщо людина не може заплатити цей штраф, то виконавча служба може заарештувати майно", - пояснила юрист.

Вона нагадала, що законопроект 10379 за кінцевим підсумком не був прийнятий.

Як блокуватимуть рахунки ухильників - пояснення юриста

Відзначимо, оновлений законопроект про мобілізацію 10449 досі не прийняли в Раді. 19 лютого у профільному комітеті говорили, що через безліч правок цей процес затягнеться приблизно на тиждень. 

Водночас українці стурбовані темою можливого блокування рахунків як міри покарання для ухилянтів. Юрист гарячої лінії Асоціації правників України Владислав Зайцев розповідав, як на практиці Україна може реалізувати це обмеження

Вас також можуть зацікавити новини: