Кум двічі давав хлопцю повістку, першого разу молодика ледь не посадили за ґрати / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб

Командир одного з підрозділів ЗСУ Олександр Кум розкрив життєві історії мобілізації, коли він давав одному українцю повістку двічі, а іншу пару молодиків знайшов на підпитку в селі. Першого хлопця ледь не посадили за ґрати як ухилянта. Він отримав умовне, але все одно відслужив.

Як розповів Кум, він - один з першопроходців мобілізації в Україні. Чоловік доєднався до ТЦК у 2014 році. У цивільному житті, ще до нападу Росії на Крим та схід Україну, він працював юристом. "Я був з перших тих, хто робив мобілізацію у 2014 році", - акцентував чоловік в інтерв'ю hromadske.  

Хоча зараз Олександр захищає Україну від окупантів, спогади про чоловіків-"авантюристів", з якими мав справу у ті часи, пригадує з усмішкою і донині.

Відео дня

Тоді один хлопець на відріз відмовлявся мобілізуватися: він пройшов медичну комісію, не мав жодних проблем з документами, але не погоджувався ні на які вмовлення зі сторони Кума.

"Має йти до війська, а він - ні, я відмовляюся. У нас була напрацьована схема: відмовляєшся - пакет документів на правоохоронні органи. Тоді в нас це було дуже швидко. Я його вмовляв, три дні він приходив до мене, сидів, думав, і в кінці сказав: ні, я не хочу", - розповів військовий.

Тоді йому як працівнику ТЦК довелося звернутися до правоохоронних органів, відправити дані ухилянта. Хлопцю суд призначив рік умовного. Але суть в тому, що від мобілізації цей вирок його не звільнив. "І мені довелося знову прийти до нього з повісткою. Тобто він отримав рік умовно, а потім узяв цю повістку, пішов собі, відслужив нормально рік (тоді був рік мобілізації) і повернувся до цивільного життя. І все добре", - пригадав чоловік.

Також одного разу, коли він з колегами робив оповіщення в Арбузинському районі Миколаївщини, їм двох військовозобов'язаних здала сусідка в селі. Було так: чоловіки зайшли випити кави, коли приїхали в селище, і натрапили на жінку, яка каже: "Хлопці, ви ж мобілізовуєте людей?" - "Так". - "Ось адреса. Там два охочі 100% є". 

Тоді, за її координатами, Кум з колегами знайшов двох українців років 30 в одному з будинків. Останні були "трошечки напідпитку", пригадав Олександр. Тоді їх швидко відвезли до ТЦК звірити документи, а через два дні - українці вже виїхали до військових частин, сказав він. 

"На той момент комплектувалася 40 бригада в Первомайську. Ми їх везли в Первомайськ легковим автомобілем і вони позаду вдвох сиділи. І я чую, як один каже іншому: "Юро, оце ми попили…". Тільки зрозумів, що їде до війська", - розповів Кум.

Чоловік не знає, де герої його історій зараз. Але згадані двоє хлопців у 2015 році були контрактними військовослужбовцями, і ще тоді зарекомендували собі вельми добре у війську, пригадав Кум. 

Скількох має ще мобілізувати Україна - аналітика Bild

Військовий аналітик BILD Юліан Рьопке зробив нові висновки про те, скількох чоловіків має мобілізувати Україна з врахуванням поточного просування Росії на фронті. Він підкреслив, що ЗСУ необхідна екстрена мобілізація. Якщо її не провести, ані західна зброя, ані американські гроші не допоможуть.

На його думку, Україна має мобілізувати мінімум 250 000 солдатів. Така кількість потрібна хоча б для того, щоб не дозволити Росії просунутися далі від Очеретного (Авдіївський напрямок). До останнього вона вже дійшла.

Вас також можуть зацікавити новини: