Черник сказав, скільки винищувачів F-16 здатні змінити хід війни / фото Getty Images

Літаки F-16, які Україна має отримати цього року, є найдієвішим способом для протидії російським КАБам. Про це заявив в ефірі телемарафону військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

"Звичайно, ще може бути точкове полювання за допомоги систем Patriot. У лютому вони показали себе дуже добре. Але ж противник навчається й алгоритми зрозумілі, а ми не маємо право допустити гибелі такої машини. А F-16 з ракетами з дальністю 180 кілометрів на борту, може шість таких ракет брати за раз. І навіть дві пари таких літаків, не кажучи вже навіть про ескадрилью, можуть здійснити переворот. Але ця зброя має нарешті надійти", – каже Черник.

Експерт також сказав, що навіть кілька таких літаків зможуть допомогти Україні значно краще захистити небо від російських ракет.

Відео дня

"Враховуючи, що швидкість цієї машини сягає до 2400 кілометрів за годину, радіус може бути від 500 до 1700 км, то в боротьбі з крилатими ракетами навіть одна машина зробить якщо не революцію, то колосальний крок уперед. І кілька таких машин можуть різко збільшити рівень збиття ворожих ракет", – пояснив він.

Черник також відзначив, що 24 літаки F-16, які Україна має отримати в червні, допоможуть Силам оборони, але не зможуть переламати хід війни.

"Ламає всю історію у частині воєнного протиборства машин так 120 з великим ракетно-бомбовим навантажуванням", – резюмував експерт.

F-16 для України: що відомо

Напередодні речник Повітряних сил України Ілля Євлаш розповів, що українські пілоти вже літають на F-16 у двох країнах. Крім пілотів, триває підготовка технічніших фахівців, в тому числі інженерів для обслуговування F-16. Після повернення в Україну вони навчатимуть своїх колег тут.

Як повідомляв УНІАН, тільки Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16. Вони мають надійти, щойно в Україні буде готова інфраструктура та навчені пілоти.

Вас також можуть зацікавити новини: