У Кремлі знову заявили, що Росія не бере участі у війні на Донбасі / фото REUTERS

У Кремлі вважають, що звільнений від виконання обов'язків першого заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін «солідаризувався з очевидністю», заявивши, що на Донбасі не ведеться війна між Росією і Україною.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"На Донбасі не відбувається війни між Україною і Росією і не відбувалося. На Донбасі відбувається внутрішньоукраїнський конфлікт", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чи солідарні в Кремлі з позицією Фокіна.

За його словами, таким чином Фокін "солідаризувався з очевидністю в цьому питанні".

Читайте такожФокіна звільнили з ТКГ щодо Донбасу

Скандальні заяви Фокіна

За інформацією видання "Новий час", Вітольд Фокін в інтерв'ю "Українському радіо" назвав сили РФ в окупованих районах Донбасу "повстанцями", що викликало резонанс у суспільстві. "Потрібно або такий же контингент (військовий контингент ООН, – ред.) розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території", – сказав Фокін.

Також, як пише "Дзеркало тижня", в цьому інтерв'ю Фокін натякнув, що вважає причиною війни на Донбасі мовне питання. "З чого починався конфлікт на Донбасі? Попередня влада пообіцяла людям, що будуть послаблення у використанні державної мови. Що їм буде дозволено проводити ділові зустрічі, вести документацію і т.д. російською мовою. Я не бачу в цьому нічого страшного", - сказав він.

Заяви Фокіна 29 вересня в комітеті Ради

  • Причиною 5-річного топтання на місці у переговорах з Росією Фокін назвав Петра Порошенка, який в ході свого президентства думав тільки про власні інтереси.
  • Фокін заявив перед депутатами, що поки не побачив свідчень участі Росії у війні на Донбасі, а проти ЗСУ воюють «найманці з 30 країн».
  • Також політик знову згадав про загальну амністію, стверджуючи, мовляв, загроза покарання деморалізує ворога.
  • Фокін підсумував, що подіям на Донбасі "ще не дали правової оцінки»