Якщо РФ підірве Каховську ГЕС, вона дуже швидко втратить весь південь України, впевнений Коваленко / фото ua.depositphotos.com

Російські війська у разі підриву Каховської ГЕС нічого не виграють, а навпаки – програють, не встигнувши озирнутися, а вже бачитимуть підрозділи ЗСУ на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

"Росіяни виклали у відкриті джерела відео підриву мосту на Каховській ГЕС під час своєї втечі. Навіщо це вони зробили? Показати наскільки вони бояться просування ЗСУ на Лівий берег або... або натякнуть, що можуть і саму дамбу підірвати? Досить імовірно, що саме друге для них зараз було куди пріоритетніше, ніж просто задокументувати руйнування комунальної власності, яку на їхні ж гроші від репарацій і будемо відновлювати", – відзначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Підрив Каховської ГЕС: якими можуть бути наслідки для РФ

Експерт акцентував, що підірвати міст і підірвати дамбу – дві великі різниці: "Щоб знести дамбу, необхідний сумарний заряд в межах 0,3-0,5 кілотонни, а то й більше, що можна порівняти з тактичною ядерною зброєю".

Відео дня

Говорячи про наслідки, які можуть бути від підриву дамби, Коваленко зазначив наступне:

"Основне затоплення припаде саме на лівобережжя, причому на ту частину, де зараз окупанти істерично облаштовують лінії оборони, першу, другу, третю... Можливо, істерички і четверту скоро почнуть облаштовувати. І якщо вони це зроблять, то 15-20 БТГр успішно віднесе в плавання за горизонт, а ЗСУ таки зайдуть на лівий берег з можливістю розширення плацдарму відразу по лінії від Скадовська на Нижні Сірогози-Михайлівку-Токмак", – вважає оглядач.

На його думку, це загрожує РФ втратою всього півдня України за короткий час.

"А це в свою чергу, фактична втрата всього півдня в коротко-терміновій перспективі. Що таке втрата окупованих територій росіянами в коротко-терміновій перспективі ми вже все прекрасно знаємо. Фактично, окупанти нічого не виграють, а навпаки – програють підривом Каховської ГЕС і, не встигнувши озирнутися, а вже будуть бачити підрозділи ЗСУ на адміністративному кордоні з Кримом. Але тут вже питання не в тому, зроблять вони це чи ні, а в тому, чи розуміють вони, які будуть від цього для них же наслідки?" – резюмував експерт.

Звільнення Херсона

ЗСУ зайшли у Херсон і взяли його під контроль11 листопада. Стало відомо, що українські захисники деокупували все Правобережжя Херсонської області.

Відступаючи, росіяни підірвали мости в Херсонській та Миколаївській областях.