Кому "світить" повістка до військкомату - Україна змінює правила / фото Генштаб

Повістка в ТЦК (або військкомат, як багато хто говорить за звичкою) - документ, який бажають отримати не всі військовозобов'язані громадяни України. Народний депутат Мар'яна Безугла повідомила про зміни законодавства і про те, як буде проходити мобілізація, якщо законопроект все-таки приймуть. Кому тепер і де "світить" повістка - читайте на УНІАН.

Ким може бути видана повістка до військкомату (ТЦК)

Безугла цитує пункти нового законопроекту, який можуть прийняти у Верховній Раді і визначає, хто має право вручати повістку військовозобов'язаному:

  • представники ТЦК СП, поліцейські за місцем проживання;
  • представниками ТЦК СП, поліцейськими за місцем роботи;
  • представниками ТЦК СП, поліцейськими в громадських місцях. 

Третій пункт цілком ясно визначає, чи мають право вручати повістку на вулиці - так, це буде цілком законно, якщо законопроект приймуть. Також цікаво, як ще може бути видана повістка - Україна, а точніше народні депутати, пропонують зовсім простий варіант. Відповідний документ може бути виданий в самому ТЦК СП представниками ТЦК СП.

Відео дня

Додатково важливо усвідомлювати, що повістка до військкомату (ТЦК) не може бути видана місцевими державними органами та адміністрацією, але вони зобов'язані активно допомагати мобілізувати населення, а не просто брати участь, як раніше. Нарівні з цим Безугла стверджує, що участь Національної поліції України також буде посилено, а права ухильників обмежені.

Що робити, якщо вручили повістку на вулиці, на роботі, вдома

Згідно з текстом нового законопроекту, у громадян України є цілий перелік нових обов'язків:

  • Надати дані про місце проживання роботодавцю.
  • Пройти медогляд під час мобілізації.
  • Самостійно з'явитися в ЦНАП / ТЦК СП для уточнення даних. 
  • Постійно носити з собою військово-обліковий документ (ВОД) під час дії воєнного стану.

Тобто, якщо вам вручили повістку на вулиці або в іншому місці, ви зобов'язані прийти разом з нею в ТЦК або ЦНАП і пройти всі необхідні етапи. Безугла запевняє, що за новим законопроектом мобілізувати через ЦНАП не можуть - цей візит необхідний для уточнення даних людини.

Вас також можуть зацікавити новини: