Роман Світан сказав, коли можливий реальний наступ українських воїнів / колаж УНІАН з фото 59 ОМПБр ім. Якова Гандзюка та скріншоту

Реальний контрнаступ ЗСУ розпочнеться тільки після того, як українська армія від партнерів отримає достатню кількість літаків.

Наші льотні склади почали вчитися літати на західних винищувачах F-16 - значить, "ми отримаємо літаки", розповів військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю УНІАН. За його словами, для реального наступу Збройним силам України необхідно понад 100 літаків.

"...Річ у тім, що, якщо у супротивника є авіація, а у вас її немає, ніякі широкомасштабні наступальні дії просто не вдадуться. Це неможливо, є певні закони ведення і планування військових операцій. Реальний наступ у нас почнеться тільки після того, як ми отримаємо літаки, причому в достатній кількості. Це не пара, не дві і навіть не ескадра. Це повинні бути бригади", - заявив співрозмовник.

Відео дня

За його словами, необхідно три-чотири бригади - "це близько 120-160 літаків". "Тоді можна планувати якусь наступальну операцію. Саме так воюють у цьому тисячолітті: спочатку працює авіація, а потім вже починає виконувати завдання піхота. Наземна операція проводиться вже у режимі зачистки, а не штурмів", - підкреслив Світан.

Експерт вважає, що наступний етап наступу українських воїнів буде "тільки навесні, після отримання літаків".

Повномасштабна війна в Україні триває - ось що потрібно знати:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у статті для The Economist, яка була опублікована на початку листопада, зазначав, що війна проти росіян стає позиційною.

За його словами, українській армії для виходу з такого типу протистояння, зокрема, потрібні літаки, оскільки для проведення операцій на землі потрібно тримати під контролем небо.

Представник командування Повітряних сил української армії Юрій Ігнат говорив, що передача Україні винищувачів F-16 - це складний процес, який охоплює комплекс заходів. За його словами, ці західні бойові літаки навряд чи з'являться в нашому небі до кінця поточного року.

Вас також можуть зацікавити новини: