Коли закінчиться війна в Україні, розповів експерт / фото REUTERS

Російська армія зазнає величезних втрат в Україні, її солдати деморалізовані. Тому експерти роблять прогнози з приводу того, коли закінчиться війна в Україні.

Полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов впевнений, що ця війна - на кілька місяців. Про це він розповів в інтерв'ю "Главреду".

За його словами, зараз лише перший етап гарячої фази, і ЗСУ вдалося зупинити наступ. Другий етап - коли українським військовим доведеться переходити в контрнаступ.

Відео дня

"Ось тут і буде найгарячіше, тому що вести наступальні бої набагато важче, ніж оборонні. Якщо буде підживлення противника резервами, то нам буде важко. Однак, якщо ми побудуємо свій наступ більш грамотно, зможемо уникнути великих втрат і трохи полегшити собі завдання. Але гаряча фаза війни ще попереду", - заявив Жданов.

Він назвав занадто оптимістичними прогнози щодо того, що війна в Україні 2022 закінчиться за пару тижнів.

"Втім, є один варіант, при якому все може закінчитися через пару тижнів – якщо хтось в бункері ліквідує Путіна. Ось тоді в Росії буде нова еліта, перехідний уряд, який-небудь тимчасовий комітет порятунку РФ... Тоді Росія може домовитися з нами про те, що вона повністю виводить свої війська з нашої території, причому і з Донбасу, і з Криму. Такий варіант можливий, але його ймовірність - 50/50", - зазначив військовий експерт.

Також він не виключає, що Росія може вдатися до варіанту заморожування конфлікту.

"Якщо ми знову підпишемо якийсь меморандум, умовно кажучи, Мінськ-3, Донбас-1 або Крим-1, це просто відкладе війну на кілька місяців. А наступна війна буде набагато кривавішою і жорсткішою, ніж нинішня", - попередив Жданов.

На його думку, Заходу не потрібна швидка перемога України.

"Не потрібна. Йому потрібно максимальне ослаблення Росії. Це головна геостратегічна мета не тільки США, але і всього Заходу. Щоб Путін не диктував умови", - зазначив експерт.

"Втім, думаю, війна - не на роки, а на кілька місяців. Ризикну припустити, що до вересня ми зможемо закінчити цю війну", - підсумував Жданов.

Раніше радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович дав прогноз щодо закінчення війни. Він пояснив, чому війна скінчиться через 1-1,5 місяці: "На початку конфлікту противник ввів понад 90 батальйонних тактичних груп на територію України. З них понад 30 вже знищені або втратили боєздатність, як таку. Тобто ми, Збройні Сили України і сили оборони, знищили третину".

Вас також можуть зацікавити новини: