Триває український контрнаступ / t.me/landforcesofukraine

Цілком імовірно, що російські окупанти можуть вдатися до нових терактів, щоби відстрочити контрнаступ ЗСУ у літній період - якраз сприятливий для просування армії, пояснив генерал-лейтенант ЗСУ Ігор Романенко в інтерв'ю Obozrevatel.

Він зауважив, що підрив дамби Каховської ГЕС мав ще й військовий аспект - щонайменше на місяць сповільнив наступ ЗСУ на цьому напрямку.

Та у окупантів є й інші ідеї для терактів. "Щодо можливого теракту на "Титані", то він може відстрочити наш наступ на цьому напрямі на 7-10 днів. Він призведе до хімічного зараження території, ураження людей і тварин. Заходити на територію, де знаходяться отруйні речовини, дуже складно. Тому тут, безумовно, також є військовий аспект", - зауважив Романенко.

Відео дня

Разом з тим генерал не вірить, що росіяни доведуть ситуацію на ЗАЕС до ядерного вибуху, але можуть провести операцію під "фальшивим прапором" - організувати стаціонарну брудну бомбу із зараженням кількох областей.

"Тут є різні аспекти - і політичні, і економічні, і соціальні. Але у всіх цих трьох випадках - Каховська ГЕС, "Титан", ЗАЕС - є і військовий аспект: призупинити наступ Сил оборони України. Літо - найбільш сприятливий період ведення бойових дій. Ворог це розуміє та робить усе, щоб зривати ці терміни", - зауважив Романенко.

Романенко також додав, що для Генштабу "настав час ухвалювати рішення, де завдавати головного удару": "Так чи інакше, є тиждень чи днів десять, коли треба буде визначатися з напрямками головних ударів та запровадженням туди резервів, оскільки літній час не такий уже тривалий, а стратегічні можливості ми вже накопичили. Діяти лише на тактичному рівні для нас нераціонально".

Контрнаступ ЗСУ - головне

На початку червня Сили оборони рушили у контрнаступ. У перші тижні було звільнено 8 населених пунктів на стику Запорізької та Донецької областей. Через мінні огорожі і те, що нерішучість Заходу щодо вчасного надання Україні далекобійного озброєння і танків дала можливість росіянам протягом великого часу добре окопатися, бійці ЗСУ часто просуваються вперед ціною власного життя.

Втім, західні аналітики й військові невдоволені темпами просування українських сил. У Європі вже погрожують "замороженням конфлікту" у разі відсутності прогресу.

Це сталося через брак озброєння, в деяких випадках навіть відсутності паритету з ворогом в артилерії. У відповідь Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав не робити з війни "шоу", підкресливши, що "кожен метр дається кров'ю". Крім того, він наголосив, що Захід ігнорує факт відсутності в України достатньо ефективної підтримки ЗСУ з неба і тягне з наданням F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: