Маріуполь зруйнований окупантами / фото REUTERS

Почалася нова доба героїчного протистояння українського народу російським загарбникам. Маріуполь практично зруйнований окупантами, частину його захисників вивели з території "Азовсталі".

Ситуація в Маріуполі та області в п'ятницю, 20 травня, - трансляція нижче:

21:22 Во время обороны Мариуполя погибло много летчиков Владимир Зеленский впервые рассказал, как украинские летчики пытались долететь до "Азовстали" для помощи военным. Это происходило в отсутствие воздушных коридоров к "Азовстали", при работе мощной противовоздушной обороны оккупантов.  "Очень большое количество людей погибло - наших летчиков. К сожалению, погибли. Также абсолютно героические люди, которые знали, что сложно. Знали, что долететь почти невозможно. Долететь до "Азовстали" и привезти им лекарства, пищевые продукты, воду, забрать тела, раненых. Все это происходило. Много вещей происходило, которые никто официально не мог комментировать. Почему? Потому что воздушных коридоров к "Азовстали" не было из–за их мощной ПВО"

Відео дня

20:29 Тепер кількість загиблих ми не дізнаємось: окупанти розібрали завали маріупольського Драмтеатру. "Тепер ми ніколи не дізнаємось, скільки насправді було вбито громадянських маріупольців російською бомбою у Драматичному театрі. Загиблих поховано у братській могилі в Мангуші", – повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

19:50 Боєць "Азова" знищив за допомогою NLAW ворожу БПМ: окупанти намагалися штурмувати позиції українських військових, проте отримали гідну відсіч від наших воїнів, зазнали втрат і втекли з поля бою, залишивши там техніку.

19:45 Два фото. Два паралельні всесвіти. Проспект Миру в українському Маріуполі та після пришестя "рускава міра".

18:19 Ностальгії пост! Це наша Площа Свободи – окраса Маріуполя. Вона була символом нашого шляху від протистояння до бажання жити у мирі. Її прикрашали 25 Птахів Миру та арковий фонтан-рекордсмен України. Лазерні проєкції тут змінювалися залежно від свята, а у кожного маріупольця була традиція – пробігтися під прохолодним фонтаном. Тут ми провели багато щасливих годин… Повернемо!

17:22 До та Після окупації. 28 травня у польському місті-побратимі Гданську відкриється виставка про Маріуполь. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. На виставці будуть представлені фото Аліни Комарової та Максима Гробовського, а також картини сучасних маріупольських художників із проекту "Пост Міст". Мета цієї виставки показати що зробив "російський світ" із прекрасним містом.

17:03 Дружини та матері воїнів з "Азовсталі" просять Туреччину стати гарантом збереження життів українських захисників та повернення їх додому. У Стамбулі 20 травня відбулася прес-конференція рідних захисників Маріуполя, які днями склали зброю та яких із "Азовсталі" вивезли на контрольовані РФ території.

16:16 "Ну от і все. Спасибі за притулок, Азовсталь – місце моєї смерті та мого життя". Захисник Маріуполя Дмитро Козацький показав прощальні фото з укриття, де героїчно оборонявся український гарнізон.

16:00 Маріуполь. Порт. Залишки металопрокату. Це і є "яблуко розбрату", за яке борються зараз різні групи російського впливу. Навіть візуально тут металопрокату на кількадесят мільйонів доларів США. Крім металопрокату, в порту зберігається кілька тисяч тонн зерна. Саме тому Маріуполь досі не одержав "офіційний шефський регіон Росії". Тому що тут мова не про "інвестування та поновлення", а "грабувати та розподіляти прибуток". Росія - країна мародер. Офіційно. Петро Андрющенко.

15:54 Бадьорого ранку! Дивіться, який красивий центр "ЯМаріуполь" скоро відкриється у Вінниці. Зараз ведуться фінальні роботи. Стіни набувають яскравих кольорів. Але найголовніше — вже зібрана команда фахівців, яка готується надати маріупольцям всебічну підтримку. Дякуємо за допомогу нашим друзям – Вінницькій міській раді. Впевнені, що такі центри стануть прикладом співпраці та взаємодопомоги. Разом ми зробимо більше! Деталі згодом, слідкуйте за нашими новинами.

15:21 "Вчора Reuters оприлюднило кадри, як наші хлопці проходили повз російські солдати. Я пишаюся нашими бійцями, їхньою силою. Майже всі з якимись пораненнями. Нема рук, очей, пальців. Я дивилася і боялася побачити свою дитину! Я, як мати, прошу турецьку сторону стати гарантом життя наших бійців і спостерігачем за тим, що відбувається в таборах для полонених", - мати Захисника Азовсталі Наталія

15:07 У зруйнованому Маріуполі окупанти до кінця місяця планують запустити чотири школи. Вибору маріупольським вчителям не залишають, прямо та побічно загрожуючи "наслідками" – від фільтраційних таборів до обмеження гумдопомоги, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. А вже до вересня система освіти в школах нібито має повністю перейти на російські стандарти та програми, в них викладатимуть лише 3 предмети – російська мова/література, історія росії та математика.

13:26 Звернення від командира полку "Азов" підполковника Дениса Прокопенка.

12:54 Тепер статус безробітного можна оформити в "Дії". Послуга доступна для українців, які втратили роботу під час війни, які проживають на територіях підконтрольних РФ або де ведуться активні бойові дії. Виплати з безробіття надходитимуть на картку "еПідтримка".

12:05 "Ну, ось і все. Спасибі за притулок, "Азовсталь" - місце моєї смерті та мого життя". Боєць полку "Азов" Дмитро Козацький, позивний "Орест" показав, мабуть, останні, фотографії із заводу.

11:48 Звернення з "Азовсталі".

10:52 Рубіжне розділило долю Маріуполя. Промислове місто зруйноване, уцілілих будівель немає, багато будинків відновити неможливо. У дворах – цвинтарі. Про це пише голова Луганської ОВА та публікує жахливі фото. До війни у ​​Рубіжному проживало понад 60 тисяч жителів.

10:26 Окупантів Маріуполя можуть залучити для посилення операцій на Донбасі. Британські розвідники попередили, що передислокація може бути тривалим процесом. Втім, РФ, ймовірно, робитиме це поспіхом - без належної підготовки військових та ремонту техніки.

09:18 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.05 орієнтовно склали:

06:47 Associated Press опублікувало відео з Маріуполя, яке на натільну камеру знімала український парамедик і волонтер Юлія Паєвська, відома як "Тайра".

Вона змогла передати журналістам відзнятий матеріал незадовго до того, як потрапила в полон до російських окупантів.

Раніше повідомлялося, що в окупованому селищі Оленівка Донецької області українських бійців, вивезених з Маріупольського заводу "Азовсталь", відвідавши представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Вас також можуть зацікавити новини: