Маріуполь фактично знищений окупантами / фото Азов

Почалася нова доба героїчного протистояння українського народу російським загарбникам.

Ситуація в Маріуполі та області-трансляція нижче:

21:15 Вперше українська влада назвала кількість громадян, яких планує мобілізувати до армії. Міністерство оборони "орієнтується на потребу забезпечити 1 млн людей, які боротимуться з ворогом", – заявив міністр оборони Рєзніков. До війни чисельний склад ЗСУ налічував близько 200 тисяч людей.

Відео дня

20:05 Маріупольці, які евакуювалися в Запоріжжі, можуть отримати гуманітарну та психологічну допомогу від Фонду Ріната Ахметова у Зеленому центрі Метінвест. Він працює з понеділка по п'ятницю з 10 до 15 години за адресою: Запоріжжя, вул. Гагаріна, 5.

18:20 Останні евакуйовані з Маріуполя повідомляють, що росіяни вже дійшли до допитів дітей. Після допиту батьків у їх присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються спіймати батьків на неправді.

17:33 Так зараз виглядає Маріуполь:

16:30 Гуманітарна ситуація у Маріуполі:

На відео - щоденні черги за їжею в "Метро". Там, де на 150 тис. населення аж 3 тис. продуктових наборів щодня від окупантів. на фото: - люди похилого віку через неможливість отримати допомогу та їжу в "гуманітарних штабах" вимушені збирати залишки їжу у смітті.

15:28 Маріуполь, кадировські "тикток" війська заради забави стріляють у житлові будинки та руйнують машини українців, заїжджаючи на них на танку.

13:50 Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко звернулись до світових лідерів з закликом допомогти врятувати цивільних та військових з "Азовсталі" у Маріуполі. Фото: Українська правда.

13:30 Усю ніч окупанти обстрілювали з артилерії та авіації територію "Азовсталі", наразі йде штурм заводу російською піхотою на бронетехніці. Про це повідомив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. "Продовжується штурм заводу за допомогою піхоти. Тобто піхота штурмує за допомогою бронетехніки та танків, артилерійських обстрілів", - повідомив він.

13:00 Пєсков спростував можливість евакуації з Азовсталі поранених українських військових."Ми виходимо зі слів нашого президента, в яких йшлося про можливість усіх громадянських вийти з території заводу та залишити територію в будь-якому напрямку на їх вибір. А щодо військових, було сказано, що вони також можуть вийти, склавши зброю. До них будуть ставитися відповідним чином. Всім пораненим буде надано необхідну медичну допомогу", - сказав Пєсков. 🤦🏻‍♀️

12:15 Перебіг переговорів з РФ, роль Італії як посередника, кроки для евакуації поранених з "Азовсталі". Володимир Зеленський – про ці та інші питання в інтерв’ю для проекту Porta a Porta італійського телеканалу Rai 1.

12:00 З початку війни Вінниця прийняла більше 10 тисяч маріупольців. Сьогодні міський голова Вадим Бойченко разом з очільником Вінниці Сергієм Маргуновим посетили Прозорий офіс, де надаються соціальні послуги та проходить реєстрація вимушено переміщених осіб. Зустріли маріупольців, які переїхали до Вінниці. Емоційно. Маріуполь продовжує жити у маріупольцях. Саме тому з‘явився соціальний проєкт центри "ЯМаріуполь". Це місце, де маріупольці працюють заради маріупольців. Це підтримка та допомога. Вже зовсім скоро новий центр "ЯМаріуполь" з‘явиться у Вінниці. Слідкуємо за новинами.

11:15 Перед вашими очима – колаборант. Знайомтесь, Узун Олена Валентинівна. В.о. директора Маріупольського медичного коледжу. Самостійно перейшла на бік окупантів. Наразі займається організацією "перезапуску" медичного коледжу в Маріуполі під хотівки російських загарбників. Як повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, жінка обдзвонює батьків та учнів, пропонує відмовитися від продовження навчання в Україні та отримати російський диплом.

11:00 Сьогодні, 13 травня, з 10.00 до 15.00 відкрито зелений гуманітарний коридор для громадян, яким потрібно проїхати на тимчасово окуповані території в районі Василівки. Про це повідомила Запорізька ВДА. "Командування Сил оборони Запорізького краю просить стежити за безпековою ситуацією, адже у разі її зміни коридор буде закритий", - сказано в повідомленні.

9:29 РФ вранці розпочала наземну операцію в Маріуполі.

9:22 Президент Туреччини Реджеп Ердоган звертався до путіна, щоб той дозволив вивезти захисників Азовсталі до Туреччини. Про це на брифінгу заявив лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв. Він зазначив, що отримав наприкінці квітня звернення командира "Азова" до Ердогана. Документ одразу ж передали главі Туреччини. "Тиждень тому в Україні був радник Ердогана. Він розповідав, що вони роблять для наших героїв. Ердоган двічі розмовляв з Путіним. І запропонував направити корабель до порту Бердянська, оскільки порт у Маріуполі замінований, разом із турецькими спостерігачами, і турецька сторона буде гарантом того , що ці бійці до кінця війни будуть гостями в Туреччині. Окупанти сказали, що випустять лише мирних жителів, а військові мають здатися в полон", - сказав Джемільов. За його словами, пошук варіантів порятунку українських бійців продовжується.

9:19 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє, що у місті частково з'явилася вода та електроенергія. Вода очікувано наповнила вулиці через прориви, для ремонту потужностей у окупантів немає. "Електрика з'явилася в інфраструктурних об'єктах, зокрема, у лікарні №2 та у гуманітарних штабах. Потужності електрики критично не вистачить, її достатньо для ілюзії покращення", - каже Андрющенко. За його словами, систему каналізації так і не запущено. Тому за водою на тротуарах очікується вихід каналізації назовні. "Також за відсутності очисних споруд, швидше за все, окупанти дійдуть прямого скидання нечистот прямо в море", - йдеться у повідомленні радника мера Маріуполя.

01:44 Україна хоче підписати документ про хід евакуацію із заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Почався новий раунд переговорів навколо "дорожньої карти" операції з евакуації.

Вас також можуть зацікавити новини: