Що означає обмежено придатний у воєнний час / колаж УНІАН, фото УНІАН

Непридатний до військової служби та обмежено придатний у воєнний час - це дві різні речі. Розповідаємо, що означають ці терміни, кого з військовозобов'язаних можуть визнати обмежено придатним і куди можуть відправити служити.

Що означає обмежено придатний і непридатний до військової служби в Україні у воєнний час

Після отримання повістки від військкомату чоловіків направляють на обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). Вона визначає, чи є чоловік придатним до військової служби, непридатним або обмежено придатним.

У разі визнання комісією повністю непридатним чоловіка не можуть мобілізувати навіть в умовах війни. Але що стосується обмеженої придатності, то якщо в мирний час такий військовозобов'язаний не може нести військову службу, то в умовах воєнного стану він не отримує відстрочки. Тобто, з обмеженою придатністю можуть мобілізувати для служби в ЗСУ (категорія придатності "В").

Відео дня

Раніше ми детально розповідали, як відбувається мобілізація в Україні за категоріями придатності - що означає кожна категорія і який список хвороб під неї потрапляє.

Де може служити обмежено придатний у воєнний час

Згідно з наказом Міноборони №402 обмежено придатні у воєнний час не можуть служити в:

  • десантних військах;
  • плавскладі флоту;
  • морській піхоті;
  • спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення).

Обмежено придатний для військової служби у воєнний час може служити в:

  • частинах або підрозділах забезпечення;
  • військкоматах (ТЦК і СП);
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

Зазначимо, що ВЛК у своїй постанові про часткову придатність військовозобов'язаного має вказати види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю. Це залежить не тільки від фізичного стану здоров'я, але також і від військової спеціальності, посади, віку та роботи військовозобов'язаного.

Якщо військовозобов'язаний не згоден із висновком військово-лікарської комісії, то її рішення можна оскаржити - у комісії вищого рівня або суді.

Вас також можуть зацікавити новини: