За словами генералів, нестача солдатів в Україні стала гострою / фото 17 ОТБр імені Костянтина Пестушка

З огляду на те, що останніми місяцями Росія перехопила ініціативу на полі бою, здатність України захистити себе залежить від поповнення арсеналу озброєнь і мобілізації військ усередині країни. Але разом із погіршенням бойових перспектив зростає і кількість ухилянтів від служби в армії, пише The New York Times.

Прикордонник Владислав Тонкоштан нещодавно затримав чоловіка, який готувався переправитися через річку Тиса в надії возз'єднатися з дружиною і дітьми, яких він не бачив два роки.

"Ми не можемо судити цих людей. Але якщо всі чоловіки підуть, хто захистить Україну?" - задався він питанням.

Відео дня

За словами генералів, нестача солдатів в Україні стала гострою. Командувач українськими військами на сході, генерал Юрій Содол заявив, що кількість росіян на певних ділянках фронту перевищує чисельність українців більш ніж у сім разів.

Багато українців, які стали добровольцями в перші дні війни, досі воюють, маючи лише два тижні відпустки на рік. Солдати призиваються до закінчення бойових дій, без визначеної дати звільнення від служби. За словами військовослужбовців, з огляду на високий рівень втрат, призов в армію - це все одно, що отримати квиток на фронт в один кінець, і кількість ухилень від призову на військову службу зростає, пише NYT.

"На пагорбах і в річкових долинах прикордонних регіонів західної України чоловіки з інших куточків країни намагаються уникнути призову в армію, перетинаючи кордон з європейськими країнами, де вони домагаються статусу біженців. Румунська влада заявляє, що після російського вторгнення на їхній берег річки Тиса прибуло понад 6000 осіб. Не у всіх це виходить. На обидва береги викинуло тіла 22 чоловіків. За словами чиновників, найімовірніше, потонуло ще більше людей, хоча їхні тіла так і не було знайдено. Через ці жертви річка отримала похмуре прізвисько "Річка Смерті", - йдеться в публікації. - Чоловіки також прослизають через кордон гірськими стежками або намагаються вийти через прикордонні переходи з підробленими документами".

Також вказується, що у зв'язку з цим в українських Карпатах змінився характер контрабанди: вона майже повністю перетворилася на бізнес із переправи ухилянтів. За словами прикордонників, ціни на зазначену послугу зросли до 10 тисяч доларів.

Мобілізація в Україні - актуальне

Нагадаємо, як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, у базах поліції значаться сотні тисяч громадян, які, ймовірно, ухиляються від мобілізації.

"Повістку може вручити виключно військовий, працівник ТЦК. І ми спільно працюємо на блокпостах. У поліції є відповідні бази даних, у яких є вже сотні тисяч людей, які, на думку ТЦК, можливо, ухиляються від служби. Ми перевіряємо цих людей і, звичайно, відразу цих людей можуть перевірити працівники ТЦК", - розповів він.

Вас також можуть зацікавити новини: