Командир батальйону "Ахіллес" пояснив, що має змінити Україна в законах для вдалої мобілізації / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото УНІАН

Керівництво держави має внести зміни на законодавчому рівні, аби покращити процес мобілізації в Україні, переконаний командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" Юрій Федоренко.

Він сказав, що в Україні мають проводити інформаційну кампанію стосовно мобілізації. Адже через російські фейки більшість думає, що після отримання повістки, людину відразу відправляють на передову.

"Від 2023 року не було жодного такого випадку. Можливо, якийсь один поодинокий, але це ряд службових недбалостей. Людина без загальної військової підготовки не може потрапити у бойовий підрозділ. Це виключення, кримінальна відповідальність для тих, хто може допустити таку службову недбалість", - розповів Федоренко в ефірі телемарафону.

Відео дня

Він також додав, що застосовуючи законні механізми, держава має змусити військовозобов'язаних людей в Україні дотримуватися своїх конституційних обов'язків. 

"Що треба зробити державі? Насамперед, не порушуючи Конституцію України, потрібно зробити у законодавчому плані усе можливе, щоб змусити військовозобов'язаних виконувати свої обов'язки. Захищати Батьківщину - це обов'язок. У нас звикли говорити про права, забуваючи про прямі обов'язки", - наголосив він.

Крім того, військовий пояснив, що в Україні мають провести загальновійськову підготовку для всіх чоловіків та жінок віком від 18 років, яким це дозволяє стан здоров'я. На його думку, українців потрібно готувати не лише до тієї війни, яка відбувається зараз. Суспільство має отримати ті знання та вміння, які допоможуть їй захистити державу зі зброєю у руках.

"Якби усі були підготовлені, був би зовсім інший результат на полі бою, більше життів було б збережено. Тому найбільше, що ми можемо дати нашим людям з погляду безпеки - це підготовка. Тому всі мають бути військовозобов'язаними, пройти загальновійськову підготовку та, на мою думку, мати ще військову спеціальність", - підсумував Федоренко.

Мобілізація в Україні - останні новини

В Україні триває робота над законопроектом про мобілізацію. Наразі комітет розглядає правки до нього, їх зібралося понад 4 тисячі. Законопроект про мобілізацію у Верховній Раді, ймовірно, розглянуть у другій половині березня. У першому читанні народні депутати ухвалили його 7 лютого. 

На думку адвоката Юрія Танасійчука, обмеження військовозобов’язаних у законопроекті про мобілізацію мали б стати частиною заходів щодо зменшень прав громадян України, які не дотримуються свого конституційного обов'язку.

Вас також можуть зацікавити новини: