На борту знищених літаків РФ були "знакові люди" / фото wikipedia.org

Знищення літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного командного пункту Іл-22 над Азовським морем досі обростає версіями. Втім, на бортах були знакові люди.

Як розповів військовий експерт Владислав Селезньов в інтерв'ю OBOZ.UA, достеменно невідомо, як саме знищили дві російські "пташки". Є багато версій, наприклад, про те, що двома військовими літаками російської армії ефективно відпрацювала українська система типу Patriot. Озвучувалася і версія про "дружній вогонь". Втім, експерт у це не вірить з двох причин, оскільки Іл-22, і А-50 протягом тривалого часу, фактично протягом двох років, літали за тим самим маршрутом. Оператори системи ППО Росії чітко розуміють, де які цілі літають, яким маршрутом. 

Селезньов зазначив, що Україна вже має кейс успішного застосування так званих блукаючих комплексів ППО типу Patriot. Відомо про щонайменше дві такі історії. Одна з них сталася над територією Брянської області, коли протягом короткого часу було знищено кілька російських літаків та гелікоптерів такою системою ППО. Другий кейс – це знищення трьох російських винищувачів-бомбардувальників над територією Херсонської області, які летіли запускати керовані авіаційні бомби нашими захисниками в районі Кринків.

Відео дня

"Тому я не виключаю, що і цього разу використали комплекс Patriot. У будь-якому разі ми повинні розуміти, що у росіян А-50 лише дев'ять одиниць. Чи всі вони перебувають у боєготовому стані, я не можу підтвердити. Зазвичай у небо вони піднімають трохи більше чотирьох. Втрата однієї такої одиниці, вартість якої вимірюється, за різними оцінками, від 300 до 500 мільйонів доларів, – це дуже хвороблива історія. До цього слід додати склад екіпажу Іл-22. Що таке Іл-22? Це літак, який є своєрідним повітряним командним пунктом. Хто перебував у ньому в момент, коли по ньому було завдано удару, невідомо. Пожежні машини, машини швидкої допомоги були відправлені до аеродрому посадки цього Іл-22. Ми чули це у радіоперехопленні. Слідкуватимемо за некрологами в російських пабліках про загибель тих чи інших посадових осіб. А на борту цього командного пункту точно були знакові посадові особи", - зазначив експерт.

Він додав, що варто пригадати історію з "прильотом" по військовому аеродромі в Саках. Після атаки було підтверджено загибель заступника командира 43-ї авіаційної бригади – саме вона дислокується у Саках. Потім з'явилася інформація про похорон командира полку радіотехнічної розвідки із Севастополя після того, як було завдано відповідного удару по командному пункту в районі Юхариної балки у Севастополі.

"У будь-якому разі новина про А-50 та Іл-22 – це чудова новина. І я впевнений, що далі буде більше", - підсумував експерт.

Знищення літаків Іл-22 та А-50 - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 15 січня українське військове командування офіційно підтвердило знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозне пошкодження літака повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня. 

В одночас у Росії запустили фейк, що це російські сили випадково збили А-50. Повідомлялося, що це робиться для того, щоб запевнити російських пілотів, що польоти над Чорним і Азовським морями все ще безпечні, і що причиною інциденту була людська помилка.

Вас також можуть зацікавити новини: