Херсон тимчасово окупований / фото УНІАН

Російські військові окупували Херсон та мають намір провести там псевдореферендум зі створення так званої "ХНР".

Слідкуйте за онлайн-трансляцією УНІАН щодо ситуації у Херсоні та області сьогодні, 30 квітня:

21:36 Рашкінські паблики вже почали розганяти тему, що Україна відмовилася від Херсона та відключила весь зв'язок та інтернет Як ми й думали, провокація була саме у цьому. У місті все тихо. Тож без паніки українські фахівці вже працюють над вирішенням цього питання.

20:14 В Херсонській області зник мобільний зв'язок і інтернет усіх операторів. Немає зв'язку у Херсоні, Каховському, Новотроїцькій та Чаплинській громадах. Один з провідних спеціалістів мобільного оператора Vodafone у Херсоні повідомив, що це на жаль не аварія.

19:28 Окупанти готуються до виходу на адміністративний кордон Херсонської області – Генштаб Поки ворог продовжує перегрупування підрозділів, вживає заходів щодо поповнення запасів. Як відомо, на початку травня окупанти планують псевдореферендум для створення так званої "Херсонської Народної Республіки"

19:17 Тим часом мер Нової Каховки пішов у відпустку. А в рашистських пабликах повідомляють про перехід міста до рубльової зони.

18:43 На Південнобузькому напрямку російські війська ведуть бойові дії з метою покращення свого тактичного положення, продовжують перегруповувати підрозділи, поповнюють запаси. Також військові РФ готуються до наступу та виходу на адміністративний кордон Херсонської області - Генштаб ЗСУ.

18:33 У Херсоні люди зібрали понад 26 тисяч гривень на ліквідацію наслідків вибуху у лікарні ім. Є. Карабелеша. Водночас повідомили, що лікування у стаціонарних відділеннях медичного закладу триває безперебійно.

17:54 Крадіжка в умовах воєнного стану – у Миколаєві судитимуть мешканця Херсона Наслідком встановлено, що 34-річний херсонець у Миколаївському районі проникнув у приміщення АЗС через розбите під час артилерійських обстрілів вікно, де пошкодив платіжний термінал та викрав понад 90 тисяч гривень. За вчинене чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

17:27 У Каховці військові РФ забрали директора школи, вчителя Віктора Пендальчука. Його місцеперебування наразі не відоме - міськрада.

16:16 Військові РФ зняли державний прапор з будівлі Корабельної у місті Херсоні ради, повідомила голова ради Наталія Чорненька. Виконавчий комітет ради буде працювати дистанційно.

16:07 У Скадовську повернувся додому Іван Гончарський Про це повідомляє його племінниця. Вона повідомляла, що Івана Гончарського увечері 27 квітня відвезли російські військові. Гончарський із 2005 р очолював Скадовську райраду. У 2015-20 роках був депутатом Херсонської облради. У 2020 році став ректором Скадовського аграрного технікуму.

15:19 У Скадовську у приміщенні місцевої адміністрації російські військові представили "нового главу" районної адміністрації району. Ним став Сергій Миколайович Швайко. Про новопризначеного "голову" відомо, що він громадянин РФ. Живе у Скадовську. Раніше працював будівельником. Має жінку.

15:10 Каховський журналіст Олег Батурін, який був у російському полоні майже вісім днів, розповів, що впізнав одного зі своїх катів. Ним виявився так званий "генерал-майор ДНР" Валентин Мотузенко.

13:07 У Новій Каховці на центральній площі військові РФ встановлюють пам'ятник Леніну.

12:51 У Херсоні та області сервіс Uklon повідомив про призупинення своєї роботи. Також тимчасово перестала працювати "Тачка".

11:32 Новотроїцький центр первинної медичної допомоги отримав ліки.Гуманітарну допомогу надали волонтери з області. Ліки розподілять по амбулаторіях громади, повідомляє видання "Трудова слава".

11:14 У тимчасово окупованій Каховці так звана "влада", яку призначили військові РФ, планує масштабно відзначити 9 травня.Обіцяють появу безсмертного полку, парад, мітинг та кашу, повідомляє Каховська міська територіальна громада.

10:45 Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА, у коментарі ВВС спростував звинувачення окупантів про "обстріл Херсона". "У цих заявах немає логіки. По-перше, відстань навіть не дозволяє дістати нам Херсон. По-друге, наші військові ніколи не стріляють у наші міста. У нас немає потреби в цьому – є багато цілей у полях, військових цілях", – заявив він.

09:52 Український спротив може зруйнувати план кремля створити так звану "херсонську народну республіку" "путіну до 9 травня потрібно продемонструвати свій успіх. Він усе буде робити для того, щоб будь-якими методами провести референдум та сказати, що "народ Херсонщини" проголосив "херсонську народну республіку" і хоче увійти до складу росії. Це буде подаватися як одна із перемог російських окупаційних військ на території України. Наступними кроками можуть бути запорізька… одеська… Це стратегія путіна, яку він намагається реалізувати на території незалежних держав колишнього радянського союзу", – заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький

06:50 Уночі, 30 квітня, мешканці міста Херсон повідомили про вибухи у місті. Офіційної інформації щодо того, що саме відбувається, наразі немає.

06:42 Радник голови офісу президента Олексій Арестович розповів про підсумки перестрілки між бурятами і чеченцями в Херсонській області. У перестрілці брали участь близько 100 осіб. "Буряти перемогли, кажуть. Я завжди в них вірив. ... А "кадирівці" - тікток-війська, якщо їх не знімають, вони б'ються дуже погано", - сказав Арестович.

06:00 Дивитися онлайн, що відбувається у Херсоні:

00:50 На Херсонщині окупанти і їхні колаборанти змінюють риторику щодо планів на референдум, натомість намагаються підкупити населення рублевими виплатами, повідомили в ОК "Південь".

Як повідомляв УНІАН, російські окупанти планують на початку травня провести на окупованій Херсонській області референдум щодо проголошення так званої "ХНР".

Вас також можуть зацікавити новини: